194 yıl önce Dünya’yı soğutan patlamanın gizemi çözüldü

Grönland’daki Buz Çekirdeklerinden Elde Edilen Veriler, 19. Yüzyıldaki Büyük Volkanik Patlamanın Kaynağını Ortaya Çıkardı

Uzun yıllar boyunca bu patlamanın kaynağı belirsizdi. Ancak son araştırmalar, Grönland’dan alınan buz çekirdeklerinde bulunan kükürt izotopları, kül taneleri ve volkanik cam parçalarının analiz edilmesiyle ilginç ipuçları sağladı.

Araştırmacılar, elde ettikleri verilere dayanarak volkanik parçacıkların izini sürdü ve patlamanın Pasifik Okyanusu’nun kuzeybatısındaki Kuril Adaları’ndaki Zavaritskii volkanında meydana geldiğini tespit etti.

Tarihi Kayıtlara Göre Beklenmedik Bir Patlama

CNN’in haberine göre, Zavaritskii volkanının 19. yüzyıldaki faaliyetlerine dair herhangi bir kayıt bulunmamaktaydı. Bu durumun temel sebeplerinden biri, volkanın Japonya ile Rusya arasındaki tartışmalı bir bölgede yer alması ve etrafında yerleşim olmamasıydı. Tarihçiler, volkan hakkında sınırlı bilgilere sadece bölgeden geçen gemilerin günlük kayıtlarından ulaşabiliyorlardı.

Volkanın patlaması sonucunda atmosfere yayılan yoğun kükürt dioksit, Dünya’nın stratosferine ulaşarak Kuzey Yarımküre’de sıcaklıkların düşmesine yol açtı.

Bu olay, o dönemde Küçük Buzul Çağı’nın etkilerinin devam ettiği bir zamanda meydana geldiği için iklim üzerinde büyük bir etkiye sahipti.

M.Ö. 800’de Patladığı Düşünülen Volkan, Aslında 1831 Yılında Büyük Bir Patlama Yaşamış

Yapılan yeni araştırmalar, Zavaritskii volkanının aslında 1831 yılında büyük bir patlama yaşadığını gösteriyor. Daha önce bilim insanları, volkanın son patlamasının M.Ö. 800’de gerçekleştiğini düşünüyordu. Bu durum, volkanlar hakkındaki tarihsel bilgilerdeki eksikliklerin bir kez daha gözler önüne serilmesine neden oldu.

St. Andrews Üniversitesi Dünya ve Çevre Bilimleri Fakültesi’nden Dr. William Hutchison, “Dünya genelindeki birçok volkanın patlama geçmişi hakkında çok az bilgiye sahibiz,” diyerek bilimsel kayıtlardaki eksikliklere dikkat çekti.

Dr. Hutchison, Zavaritskii volkanının çok uzak bir adada yer almasının, geçmiş faaliyetlerini araştırmayı zorlaştırdığını belirtti.

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı hakemli bilim dergisinde yayımlanan araştırma, büyük volkan patlamalarının kaynağını açıklamakla kalmayıp aynı zamanda dünyanın uzak bölgelerindeki volkanların potansiyel etkilerine dikkat çekti.

Related Posts

Elektronik devrimi başlıyor: Bin kat daha hızlı hale gelebilir

Bilim insanları, yeni bir yöntemle elektronik malzemelerin özelliklerini değiştirebildiklerini ve bununla birlikte elektronik cihazların işlem hızını bin katına kadar artırabileceklerini keşfettiler.

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Microsoft’tan kritik uyarı: “Hemen güncelleyin”

Microsoft’un güvenlik, performans ve kararlılık açısından en güçlü işletim sistemi olarak lanse ettiği Windows 11, sonunda Windows 10 ile pazar payında başa baş geldi. Statcounter’ın Haziran sonu verilerine göre, her iki sistemin kullanımı arasında …

BYD fabrika kurmaktan vazgeçti

Küresel belirsizliklerin artmasıyla birlikte yatırımlar askıya alınmaya başlandı. Çin’deki en büyük elektrikli araç üreticisi olan BYD, Meksika’ya büyük bir fabrika kurma planlarını iptal etti.

DJI, yeni kargo drone’u FlyCat 100’ü tanıttı! 80 kilogram’a kadar yük taşıyabiliyor

DJI zorlu şartlarda kullanılmak üzere 80 kg’a kadar yük taşıyabilen yeni drone’unu tanıttı. Cihaz şu an Çin’de satışta ancak küresel satışları da yakında başlayacak.

WhatsApp bu sefer de Amerika Temsilciler Meclisi’nde yasaklandı

İran – İsrail savaşında sık sık yasaklamalar ile gündeme gelen WhatsApp’a bir yasaklama haberi de Amerika’dan geldi.