Litvanya’da ‘Yuri Gagarin’ krizi

Litvanya‘da zincir süpermarket mağazası Rimi belli tutarda alış veriş yapan müşterilerine bir hediye verdi.

Hediyelerde uzay temalı çıkartmalar yanı sıra Sovyet kozmonot Yuri Gagarin’nin de bulunduğu bir çıkartma verildi. Ancak hediyeyi alan müşterilerden biri durumu şikayet etti. Gerekçe olarak ise ilk kozmonot resmini çıkartmalara yerleştirmenin “saldırgan devleti” yüceltmeye hizmet ettiği söylendi.

Vzyglad Gagarin’in miğferindeki “SSCB” yazısı rötuşlanmış olsa da Litvanyalı vatandaş, bu fotoğrafı her adımda gören nesilden olduğunu vurguladı. Vatandaş, “SSCB” harfleri artık boyanmış olsa da, hayal gücü eksik detayları hemen fark ediyor” ifadelerini kullandı.

TOTALİTER REJİMİN SEMBOLÜ

Bu hediyenin Litvanya İdari Suçlar Kanunu’nun 524. maddesi kapsamına girdiği belirtilirken, maddede ise “Totaliter rejimlerin sembollerinin kamuya açık olarak sergilenmesi, bu rejimlerin propagandası olarak algılanabiliyorsa yasaktır.” ifadesi yer alıyor.

UZAYA ÇIKAN İLK KADIN DA NASİBİNİ ALDI

Öte yandan, zincir mağazanın çocukların uzay ilgisini çekmek için çıkardığı albümün içinde Gagarin’in yanında 1963’ te uzaya çıkan ilk kadın olan Valentina Tereşkova da yer adlı. Tereşkova yaşıyor. Gazete bu durumu, “Milliyetçilerin bakış açısından bu an daha da şok edici; sonuçta Tereşkova hâlâ hayatta ve sağlıklı, Rusya Federasyonu Devlet Duması milletvekili, ‘Putin rejiminin suçlarına ortak’ ve Batı yaptırımlarına tabi” diye yazdı.

Related Posts

Tartışmalı sularda restleşme: Çin, ABD gemisini kovdu!

Güney Çin Denizi’ndeki ABD askeri operasyonunda, iki ülke donanması karşı karşıya geldi.

Trafikte bunu yapana rekor ceza kesilecek!

Hükümetin yapacağı yeni düzenlemede yer alacak yeni kurallar kapsamında araçtan çöp torbası, plastik şişe, mendil ya da sigara izmariti atılması halinde ciddi bir yaptırım uygulanacak. Küçük atıklar için 1.188 euro (yaklaşık 56 bin TL) ceza kesilecek …

Son dakika Çanakkale’de deprem mi oldu? Az önce deprem Çanakkale’de nerede oldu? Çanakkale deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 12 Ağustos 2025

Son dakika Çanakkale deprem haberleri..Çanakkale’de deprem mi oldu? Az önce deprem Çanakkale’de nerede oldu? Çanakkale Kandilli ve AFAD son depremler.. 12 Ağustos 2025 Çanakkale deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu Çanakkale’de? Çanakkale son deprem büyüklüğü ne kadar? Çanakkale’de ve Çanakkale yakınındaki depremler nelerdir? Çanakkale’de anlık deprem mi oldu? Son dakika Çanakkale canlı deprem haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD Çanakkale deprem haberleri.. Çanakkale’de hangi ilçelerde deprem oldu ve hangi ilçelerde en çok hissedildi? Bugün Çanakkale’de deprem mi oldu? Deprem Çanakkale’de ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son Çanakkale’de nerede deprem oldu? Çanakkale deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Balıkesir depremi: Yıkılan binanın sahibi tutuklandı

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 6,1 büyüklüğündeki depremde yıkılan binanın sahibi tutuklandı. Müteahhid ise konutu terk etmeme tedbiriyle serbest bırakıldı.

AKP cephesinde komisyon paniği: Seçmen tepkisi büyüyor

TBMM’de “açılım” süreci kapsamında kurulan Milli Dayanışma Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu dün üçüncü kez toplandı. Komisyonun AKP’li üyeleri, toplantı öncesinde bir araya geldi. AKP kaynakları, komisyona “seçmenin tepkili olduğundan” endişeleniyor. Kurmaylar, kulislerde “Bu yoldan nasıl döneriz?” ifadesini dillendiriyor.

Ertuğrul Özkök: Bahçeli’nin yargı çıkışının arkasında temmuzdaki üç dramatik değişme rakamı var

İktidar medyası propagandası ve itirafçılar adaleti kurtaramıyor. Bu davalar CHP’ye değil, asıl AKP’ye zarar veriyor