Marmara’da korkutan rekor! 65 yıl sonra bir ilk

Türkiye genelinde temmuzda yağışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 azaldı.

AA muhabirinin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 2025 Temmuz Ayı Alansal Yağış Raporu verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye geneli temmuz ayı yağış ortalaması, uzun yıllar ortalamasının ve geçen yıl temmuz ayı yağışının altında gerçekleşti.

Buna göre, uzun yıllar temmuz yağış ortalaması 1991-2020 döneminde metrekareye 15,6 kilogram olarak kayıtlara geçerken Temmuz 2024’te metrekareye 32,7 kilogram, geçen ay ise 9,6 kilogram yağış düştü.

Yağışlar normaline göre yüzde 39, geçen yıl temmuz ayına göre yaklaşık yüzde 71 azaldı.

Temmuzda yağışlar, Marmara Bölgesi, Uşak, Afyonkarahisar, Denizli çevreleri hariç Ege Bölgesi, Batı Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin doğusunda, Antalya, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Batman, Van ve Hakkari çevrelerinde normaline göre yüzde 80’den fazla azalırken, Denizli, Burdur, Ankara, Samsun, Ordu, Gümüşhane, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Adıyaman ve Kars çevrelerinde yüzde 40’ın üzerinde arttı.

Yağışlarda özellikle Karaman, Mersin ve Tunceli çevrelerinde yer yer normalinin iki katı artışlar kaydedildi.

İSTANBUL’DA SADECE BİR GÜN YAĞMUR YAĞDI

Bölge genelinde, tüm bölgeler normallerinin altında yağış alırken, normaline göre en fazla azalma yüzde 95 ile Marmara Bölgesi’nde gerçekleşti. Temmuz ayı yağışları Marmara Bölgesi’nde son 65 yılın en düşük seviyesine indi.

Geçen ay il geneli yağışlarda en fazla yağış metrekareye 89 kilogramla Rize’ye düştü. Yalova temmuz ayında yağış gerçekleşmeyen tek il olarak kayıtlara geçti.

Yağışlarda normaline göre en fazla artış yüzde 100’den fazla artış ile Mersin ve Karaman’da, en fazla azalış yüzde 100 ile Yalova’da kaydedildi.

Bartın, Bilecik, Bursa, Düzce, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Zonguldak’ta 65, Bolu’da 57, İzmir’de 39, Balıkesir, Çanakkale, Karabük ve Kastamonu’da son 18 yılın en düşük temmuz ayı yağışları gerçekleşti.

Yağışlı gün sayısı 1991-2020 Temmuz ortalamasında 3,2 gün olarak hesaplanırken, bu yıl temmuzda Türkiye genelinde ortalama 2,8 gün oldu.

Yağışlı gün sayıları Trabzon, Rize, Bayburt, Erzurum, Artvin, Ardahan, Kars ve Iğdır çevrelerinde 10-15 gün aralığında gerçekleşti, İstanbul, Sakarya, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak çevrelerinde ise yer yer 1 güne kadar düştü.

Related Posts

Türkiye ve Mısır Hamas’a baskı yapıyor iddiası: Silahları ve Gazze’nin kontrolünü bırakın

Türkiye’nin silah bırakması ve görüşmelere dönmesi amacıyla Hamas’a bir süredir baskı uyguladığı iddia edildi. İsrail’de muhalif gazete Haaretz tarafından Filistinli kaynaklara dayandırılan habere göre, arabuluculuk sürecinde rol oynayan Türkiye …

FT, “Gazze’nin geleceği” planının ayrıntılarına ulaştı: Filistinlilerin gönderileceği ülkeler sıralandı, kişi başı maliyet çıkarıldı

FT, “Gazze’nin geleceği” planının ayrıntılarına ulaştı: Filistinlilerin gönderileceği ülkeler sıralandı, kişi başı maliyet çıkarıldı

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum’dan “Meksika bizim istediğimizi yapar” diyen Trump’a yanıt: Meksika’da söz sahibi halktır

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum’dan “Meksika bizim istediğimizi yapar” diyen Trump’a yanıt: Meksika’da söz sahibi halktır

Batı Filistin’i tanıma yolunda: Gazze için ne değişecek?

İsrail’in Gazze’yi büyük bir enkaza, Gazzelileri de açlığa mahkum etmesine tepki gösteren bazı Batılı ülkeler, Filistin Devleti’ni resmen tanımak için harekete geçiyor. Peki Filistin’in tanınması ne anlama geliyor? Bu adım İsrail’in üstündeki baskıyı artırır mı? Uluslararası hukuk uzmanı akademisyenler NTV’ye değerlendirdi. Haber: Derya Acemoğlu

Bodrum’dan sonra bir takım daha: Ligden çekildiler

Çağdaş Bodrum’un ardından Zonguldakspor Basketbol Kulübü de 2025-2026 sezonunda lige katılmama kararı aldı. Başkan Kanat Tan, şehirdeki ilgisizlik ve destek eksikliğine sessiz bir tepki verdiklerini belirterek, “Bu seyirci Süper Lig’i hak ediyor ama kimsenin umurunda değil” dedi.

MSB kaynakları: SDG şartları yerine getirmedi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, terör örgütü SDG’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozacak girişimlerinin sürdüğünü dile getirdi.