Dünyanın en ölümcül sebzesi: Yaklaşık 500 milyon insan onu yemeye devam ediyor…

Manyok: Önemli Bir Besin Kaynağı ve Sağlık Riski

Manyok, dünyanın en yaygın yiyeceklerinden biri olarak günlük olarak yaklaşık yarım milyar insan tarafından tüketilmektedir. Ancak, doğru bir şekilde hazırlanmadığında ciddi sağlık riskleri oluşturabilen bu kök sebze, LadBible’a göre insan sağlığını tehdit edebilecek şekilde zehirli hale gelebilmektedir.

Güney Amerika’nın doğal bitkisi olarak bilinen manyok, aynı zamanda dünyanın en büyük üreticisi olan Nijerya’da da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Tropikal bölgelerde temel bir gıda kaynağı olan manyok, özellikle yetersiz beslenme sorunlarıyla mücadele eden bölgelerde önemli bir rol oynamaktadır.

Manyok, içindeki hidrojen siyanür salgısıyla ölümcül olabilen maddeler barındırır. Bu nedenle, ham kökler, kabuklar ve yapraklar gibi kısımlarının doğru bir şekilde işlenmesi ve tüketilmesi hayati önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl manyok zehirlenmesine bağlı olarak yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmektedir.

Yiyecek kıtlığı yaşanan bölgelerde, manyok güvenliği konusu daha da önem kazanmaktadır. Örneğin, Venezuela’daki kıtlık döneminde, manyok zehirlenmeleri ve ölümlerine neden olmuştur. Ancak, bu risklere rağmen manyok, milyonlarca insan için önemli bir besin kaynağı olmaya devam etmektedir.

Manyok Türkiye’de Yetişiyor mu?

Dünyada üretilen manyokun %50’si Afrika, %30’u Asya ve %20’si Latin Amerika’da elde edilmektedir. Türkiye’de ise kurak ve verimsiz arazilerde yetiştirilebilmektedir.

Related Posts

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamık oluyor

Son yıllarda dünya genelinde kızamık vakalarının artış gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, bu durumun aşısız çocuklar için büyük risk oluşturduğunu ifade etti. Prof. Güzel, virüsün çevrede saatlerce canlı kalabildiğini belirterek, “Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamığa yakalanıyor. Koruyuculuğu yüzde 97 olan aşı, bu hastalıktan korunmada en güçlü silahtır” dedi.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.