Panama Devlet Başkanı’ndan Trump’a ‘kanal’ yanıtı: Konu tartışmaya kapalı

Panama Devlet Başkanı Mulino: Panama Kanalı Tartışmaya Kapalı

Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, ABD Başkanı Donald Trump’ın Panama Kanalı’na yönelik sözlerini değerlendirdiği haftalık basın toplantısında, kanalın statüsünün tartışılmaz olduğunu belirtti.

AA’nın aktardığına göre, Mulino, Trump’ın açıklamalarını eleştirerek, “Panama Kanalı’nın Panama’ya ait olduğu hukuki ve siyasi bir gerçektir. Eğer Trump’ın farklı bir niyeti varsa, bu tartışmaya yol açmaz” dedi. Kanalın Panamalılar için bir gurur kaynağı olduğunu belirten Mulino, “Kanal Panamalılara ait ve bu gerçek değişmez. Kanalın Panamalılar tarafından yoğun emek ve fedakarlıkla elde edildiği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

‘TANRI AŞKINA, KANALDA ÇİN ASKERİ YOK…’

Mulino, Kanal geçiş ücretleriyle ilgili sürece de değinerek, “Bu ücretler keyfi olarak belirlenmez. Bu konuda saygı gösterilen ve şeffaf bir süreç mevcuttur” dedi. Trump’ın Çinli asker iddialarına da yanıt veren Mulino, “Panama Kanalı’nda Çin’in herhangi bir rolü olmadığı kesindir. Çin askeri yoktur” diye belirtti.

Ne Olmuştu?

Trump, 22 Aralık’ta Panama Kanalı’nın yüksek ücretleriyle Panama’yı suçlamış ve kanalın düzgün yönetilmediğini savunmuştu. Eski Başkan Jimmy Carter’ın kanalın Panama’ya devredilmesini hata olarak gören Trump, kanalın Panama’nın egemenliği altında olması gerektiğini savunmuştu.

Mulino, Trump’ın bu sözlerine karşı çıkarak, Panama’nın egemenliği ve bağımsızlığının pazarlık konusu olmadığını vurgulamıştı. Panama Kanalı’nın Panama’ya ait olduğunu ve bu durumun değişmeyeceğini belirtmişti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Zelenski: Türkiye, denizde güvenliği sağlamak istiyor

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi.

Fenerbahçe, Kocaelispor’u konuk ediyor: 3 sakat 1 kart cezalısı (Muhtemel 11)

Fenerbahçe, Trendyol Süper Lig’in 3. haftasında Kocaelispor’u konuk edecek. Sarı laciverlilerde Jayden Oosterwolde kırmızı kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek.

Rusya nükleer savaş gemisini denize indirdi

Rusya, 1997’de beklemeye aldığı dev kruvazörü 28 yıl sonra yeniden denize indirdi. Savaş gemisi soğuk savaşın en büyük nükleer tahrikli gemisi olarak biliniyor.

Pakistan’da havai fişek fabrikasında patlama: Onlarca yaralı var

Pakistan’da bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 34 kişi yaralandı.

Muğla ormanları alev alev, tarlada yakılan anız ateşi ormana sıçradı

Muğla’nın Seydikemer ilçesi Kabaağaç köyü Dip mevkiinde, saat 14.57’de yangın ihbarı yapıldı. Yerleşim yerlerine yakın bir tarlada başlayan yangın, önce makilik alana ardından ormanlık bölgeye sıçradı.

Çanakkale Boğazı’nda gemi arızası

Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yapan 80 metre boyundaki kargo gemisin makine arızası yaptı.