Hasandağı nerede? Hasandağı aktif mi? Hasandağı en son ne zaman patladı?

Ege Denizi’nde yaşanan depremlerin ardından Santorini Ada’sının halkı adayı terk etti. Depremlerin devam etmesinin ardından yurttaşlar, Türkiye’de aktif olan volkanik dağları araştırıyor. Peki, Hasandağı nerede? Hasandağı aktif mi? Hasandağı en son ne zaman patladı?

HASANDAĞ NEREDE?

Orta Anadolu’daki diğer sönmüş volkanlara göre daha genç olan Hasan Dağı tipik bir volkan dağı formunu korumaktadır. Aksaray’ın Güzelyurt ilçesindeki Ihlara da ÖDA’nın içinde kalmaktadır.

HASANDAĞI’NIN ÖZELLİKLERİ

Hasandağı ya da Hasan Dağı deniz seviyesinden 3268 metre yüksek olan tepesiyle bir volkanik dağdır. Büyük Hasan ve Küçük Hasan Dağı olmak üzere iki büyük krateri vardır. Melendiz dağının büyük kısmı, bu iki kraterden çıkan lavlardan meydana gelmiştir.

Bu dağ Aksaray ve Niğde il sınırları içerisinde yer almaktadır. 1750 metresine kadar meşe ormanlarıyla kaplıdır. Dağın eteklerinde ve çevresinde çeşitli Türk boyları ve özellikle de Yörükler yaşarlar. Özellikle ana volkan konisini oluşturan Büyük Hasan Dağı (3268 m); kuzeybatısındaki Aksaray Ovası batısındaki Obruk Platosu ve güneyindeki Bor Ovası düzlüklerinden aniden yükselerek kasvetli bir doğal Abide görüntüsü sunmaktadır. Bu ana volkan konisinin doruğu tipik bir kraterden oluşmakta ve kraterin tabanında bir krater gölü bulunmaktadır. Ana koninin hemen güneydoğusundaki daha küçük boyutlu ve yükseltisi daha az olan ikiz koni ise Küçük Hasan Dağı (2844 m) olarak anılmaktadır.

HASANDAĞ’I AKTİF Mİ, EN SON NE ZAMAN PATLADI?

Jeolog Prof. Dr. Mehmet Şener Hasandağ hakkında yaptığı açıklamada, “2020 ve 2023 yıllarında Hasan Dağı eteklerine yakın konumda bulunan 5.3 ve 5.1 büyüklüğünde depremler olmuş ve bu konu o zamanlar da gündeme gelmişti. Hasan Dağı’nda kratere yakın bölgelerde bulunan gaz çıkışları aktif olan volkanlarda olağan hadiseler. Aktif volkan demek de son on bin yılda faaliyet gösteren yanardağlara biz aktif yanardağlar diyoruz ve bunlardan biri de Hasan Dağı. Hasan Dağı’nın yaşını da Çatalhöyük’teki duvar resimlerinden çıkarak hesaplıyoruz. O duvar resimlerinde MÖ 6600’de patlama yaşanmış. 2000 sene de buraya eklersek, 8600 yıl önce resmedilmiş duvarlara” dedi.

Related Posts

Rusya – Azerbaycan gerilimi tırmanırken Azeri medyasından büyük iddia: Azerbaycan, Rusça’yı okullardan çıkartıyor

Azerbaycan’da eğitim dili Azerbaycanca ve İngilizce ile sınırlandırılıyor. Sosyal medyada paylaşılan bilgilere göre, Rusça eğitim veren okulların üç yıl içinde aşamalı olarak kapatılması planlanıyor. Üniversitelerde de 2025-2026 döneminden itibaren Rusça eğitim son bulacak. Resmî açıklama gelmese de velilere gönderilen mesajlar, sürecin başladığını gösteriyor.

‘Yol vermeme’ kavgası: Otomobilini üzerine sürdüğü motosikletli silecekleri kırdı!

Bursa’da otomobil ve motosiklet sürücüleri arasında çıkan yol verme tartışması kavgaya dönüştü. Otomobil sürücüsü aracını önüne geçen motosiklet sürücüsünün üzerine sürdüğü, onun da otomobilin sileceğini kırdığı anlar cep telefonuyla kaydedildi.

Ülke genelinde duyuruldu, emeklilere ücretsiz oldu

Almanya’da 60 yaş üstü bireyler için sağlık sisteminde yeni bir dönem başladı. Artık birçok muayene, tarama ve tedavi hizmeti, belirli şartları sağlayan emeklilere ücretsiz sunuluyor.

Trump: İsrail, Gazze’de 60 günlük ateşkesi kabul etti

Trump: İsrail, Gazze’de 60 günlük ateşkesi kabul etti

Sel baskını İtalya ve Fransa’da can aldı: 16 bölgede kırmızı alarm verildi

Avrupa, aşırı sıcak hava dalgası ve ani sel felaketleriyle mücadele ediyor. İtalya ve Fransa’da can kayıpları yaşandı, olağanüstü tedbirler alındı.

Ali Altınbaş yaşamını yitirdi

Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş, uzun süredir mücadele ettiği hastalığı nedeniyle 69 yaşında yaşamını yitirdi.