Kış aylarında bağışıklığınızı düşürmeyin!

İSTANBUL (İGFA) – Bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı koruyan en önemli savunma mekanizmalarından biri olarak biliniyor.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Güler Yenipınar, bağırsak sağlığının bağışıklık sisteminin temelini oluşturduğunu ve doğru beslenme ile kış hastalıklarına karşı daha güçlü bir vücut oluşturmanın bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek olduğunu vurguladı.

Dr. Zeynep Güler Yenipınar’a göre, probiyotikler ve fermente gıdalar, bağışıklık sisteminin daha güçlü çalışması ve hastalıklara karşı daha dirençli bir vücut için kritik bir rol oynuyor.

Bağırsak sağlığı, bağışıklık hücrelerinin yüzde 70’inden fazlasının bulunduğu bir alandır ve bu yüzden bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin artırılması, bağışıklık sisteminin daha dengeli çalışmasına yardımcı olduğunu ifade eden Dr. Yenipınar, bu süreçte probiyotiklerin öneminin büyük olduğunu söyledi.

Probiyotikler ve fermente gıdalar, vücudu zararlı mikroplara karşı koruduğunu ifade eden Dr. Yenipınar, “Bağırsaklarda yer alan yararlı bakteriler, zararlı patojenlere karşı koruyucu bir bariyer oluşturur ve vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirir. Fermente gıdalarda bulunan probiyotiklerin, vücuttaki kronik inflamasyonu azaltarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu gıdalar aynı zamanda vitamin ve mineral emilimini artırarak vücuda daha fazla besin desteği sağlıyor” diye konuştu.

Dr. Yenipınar, antibiyotik tedavisi gören bireylerin probiyotik alımına dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenli bağırsak hareketlerinin önemine dikkat çekerek, kabızlık, ishal gibi sindirim sorunlarının da probiyotikler sayesinde önlenebileceğini söyledi.

Related Posts

Her şeyi unutturup, güçsüz bırakıyor: Hastalık değil ‘eksiklik’ yaşıyor olabilirsiniz

Vücudunuzun enerji üretiminden beyin fonksiyonlarına kadar birçok sisteminde rol oynayan B12 vitamini, eksikliği halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hafıza problemleri, yorgunluk, karıncalanma gibi belirtilerle B12 eksikliği önemli bir sağlık problemi. Peki, yeterli B12 nasıl alınır ve kimler risk altında?

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamık oluyor

Son yıllarda dünya genelinde kızamık vakalarının artış gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, bu durumun aşısız çocuklar için büyük risk oluşturduğunu ifade etti. Prof. Güzel, virüsün çevrede saatlerce canlı kalabildiğini belirterek, “Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamığa yakalanıyor. Koruyuculuğu yüzde 97 olan aşı, bu hastalıktan korunmada en güçlü silahtır” dedi.