İstanbul’da bakıcı fiyatları cep yakıyor

TÜRKİYE’DE EKONOMİK NEDENLER EVLİLİKLERİ ETKİLİYOR

Türkiye’de evlenme ve doğum oranları azalırken, boşanma oranlarındaki artışın arkasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 3 çocuk söyleminin uygulanamaması yatıyor.

Özellikle büyükşehirlerde vatandaşlar kira ödemelerinin zorluğuyla uğraşırken, düğün, evlilik ve çocuk bakımı gibi masraflarla karşı karşıya kalarak ya yuva kurmaktan kaçınıyor ya da çocuk sahibi olmaktan vazgeçiyor.

Bir kişi çalıştığında evini geçindirmekte zorlanırken, her iki eşin de çalıştığı durumda ise çocuk bakımı için ayrı bir bütçe gerekiyor.

2025 yılı projeksiyonuna göre, en düşük bakıcı ücretleri bile 22.104 TL’lik asgari ücreti aşıyor.

‘KARŞILAYAMIYORUM’

Bir internet sitesinde ebeveynlere bakıcı bulma imkanı sağlayan bilgilerde, İstanbul’da gündüzlü bakıcılığın 27.000 TL, yatılı bakıcılığın 39.000 TL ve yarım gün bakıcılığın 13.500 TL olduğu belirtiliyor. Ankara’da bu ücretler sırasıyla 25.500 TL, İzmir’de 24.500 TL ve Bursa’da 23.500 TL.

Yorumlarda, “Bu ücrete bakıcı bulanlar iki tane göndersin”, “Görüşmeye gelen 30.000 TL altında bir ücret talebiyle gelmiyor, bu yıl en az 35.000 TL isteniyor. Fakat benim asgari ücretim bu seviyede değil. Karşılayamıyorum” gibi ifadeler yer alıyor.

Bu tarifeler sadece bakıcı maliyetini kapsayıp 0-6 yaş genel bakım maliyetlerini eklediğimizde en az iki asgari ücretlik bir bütçe ayrılmasının gerektiği de unutulmamalı.

Related Posts

Ekonomiden dertli turizmciyi bir de savaş tedirginliği sardı, rezervasyonlar dibe vurdu: Turizmde savaş gölgesi

Günlük rezervasyon sayısında yüzde 90 kayıp olduğunu belirten turizmcilere göre her bir çatışma riski güvenlik algısını kırıyor. Umutlar savaşın uzamamasında.

Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği sürüyor

İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışma sonrası güvenlik risklerine ilişkin endişelerin arttığı Hürmüz Boğazı’nda, ABD’nin İran’a saldırısının ardından artan gerilime rağmen gemi trafiği devam ediyor.

‘Ev’de fiyat düşüşü sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini açıkladı.

EGD’den SÖZCÜYÜ’yü gururlandıran ödül

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) ev sahipliğinde düzenlenen törende Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ödülleri sahiplerine takdim edildi. Sözcü Gazetesi Ekonomi Servisi’nden Caner Yıldırım, Barış Bektaş Grafik Tasarım Özel Ödülü’ne layık görüldü.

ASELSAN’dan 70,6 milyon euroluk sözleşme

ASELSAN ile Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) arasında hızlı trenlerde kullanılacak alt sistemlerin tedariki kapsamında toplam tutarı 70 milyon 626 bin avro olan sözleşme imzalandı.

Faiz kararı öncesi Mahfi Eğilmez’den uyarı: Ortam çok belirsiz

Eski Hazine Müstreşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez, İran-İsrail arasında tırmanan tansiyonun Türkiye ekonomisine olan olası etkilerini çok yönlü değerlendirdi. Eğilmez, jeopolitik risklerin enerji, kur, enflasyon ve turizm kanalları üzerinden Türkiye’yi …