Robotaksiler, 25 kat daha güvenli olabilir!

Waymo Robotaksileri İnsan Sürücülere Göre Daha Güvenli

Yapılan bir rapora göre Waymo’nun otonom araçları, yaya ve bisikletlilerin karıştığı kazaları önemli ölçüde azaltıyor. İnsan sürücülerle karşılaştırıldığında, robotaksilerin bu tür kazaları %82 ila %92 oranında, yaralanmalı kazaları ise %96 oranında azalttığı belirtiliyor. Ayrıca, ciddi yaralanmaların da %85 azaldığı ifade ediliyor.

25 Kat Daha Güvenli

Waymo’nun Seviye 4 otonom sistemle çalışan araçları, Phoenix’te faaliyet göstermeye başladıktan bu yana oldukça olumlu sonuçlar elde etti. Şirket, operasyonlarını 2022’de San Francisco, 2023’te Los Angeles ve 2024’te Austin’e genişletti. Ayrıca, 2025 itibariyle Atlanta’da test sürüşlerine başladı.

Firma, robotaksilerin toplamda 91 milyon kilometre yol yaptığını ve bu süreçte insan sürücülerle kıyaslamaya olanak tanıyan istatistiksel bir örneklem oluşturduğunu belirtiyor. Bu verilere göre, yaralanmalı kazaların önemli ölçüde azaldığı görülüyor.

Kavşaklarda meydana gelen yaralanmalarda %96’lık bir azalma kaydedilirken, ciddi yaralanma içeren kazalarda ise %85’lik bir düşüş olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Waymo’nun teknolojik yaklaşımı da göz önünde bulundurulduğunda, otonom araçların ne kadar güvenli olduğu ortaya çıkıyor.

Tesla, sadece kameralara dayalı bir sistem geliştirirken, Waymo daha pahalı ancak çok katmanlı bir yapı kullanmayı tercih ediyor. Araçlar, kameraların yanı sıra radar ve LiDAR teknolojileriyle de donatılarak çevresel algılama konusunda daha geniş bir veri setinden faydalanıyor. Şirket, bu yaklaşımın güvenli sürüş için daha etkili olduğunu savunuyor.

Waymo’nun açıkladığı veriler, otonom araçların şehir içi ulaşımda güvenliği artırabileceğini istatistiksel olarak kanıtlıyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Related Posts

BYD fabrika kurmaktan vazgeçti

Küresel belirsizliklerin artmasıyla birlikte yatırımlar askıya alınmaya başlandı. Çin’deki en büyük elektrikli araç üreticisi olan BYD, Meksika’ya büyük bir fabrika kurma planlarını iptal etti.

DJI, yeni kargo drone’u FlyCat 100’ü tanıttı! 80 kilogram’a kadar yük taşıyabiliyor

DJI zorlu şartlarda kullanılmak üzere 80 kg’a kadar yük taşıyabilen yeni drone’unu tanıttı. Cihaz şu an Çin’de satışta ancak küresel satışları da yakında başlayacak.

WhatsApp bu sefer de Amerika Temsilciler Meclisi’nde yasaklandı

İran – İsrail savaşında sık sık yasaklamalar ile gündeme gelen WhatsApp’a bir yasaklama haberi de Amerika’dan geldi.

BTK yerli çip raporu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel çip ihtiyacının artmasıyla birlikte, Türkiye de bu stratejik alanda uzun vadeli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu doğrultuda “Çip Endüstrisi ve Haberleşme …

TEKNOFEST Takımları ABD’deki model uydu yarışmasına damga vurdu

ABD’de gerçekleştirilen uluslararası CanSat Model Uydu Tasarım ve Fırlatma Yarışması’nda TEKNOFEST takımları önemli dereceler elde etti. Gazi Üniversitesi’nden Apastron takımı yarışmayı ikinci sırada tamamlarken, Çankaya Üniversitesi’nden CanBEE takımı dördüncülüğü elde etti.

Akıl yürütme temelli yapay zeka modeli Magistral tanıtıldı

Fransa merkezli Mistral AI şirketi, ABD ve Çin’in geliştirdiği yapay zeka modellerine rakip olacak yeni akıl yürütme temelli yapay zeka modeli Magistral’i tanıttı.