Düşen petrol fiyatları Rus ekonomisini zorluyor

Rusya’nın Bütçe Açığı Enerji Fiyatlarındaki Düşüşten Etkilendi

Rusya’daki kamu kurumlarından elde edilen verilere göre, ülkenin bütçesi yılın ilk dört ayında enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 3,3 trilyon ruble (yaklaşık 40,7 milyar dolar) açık verdi.

Rusya Maliye Bakanlığı’nın 2025 beklentilerine göre, bütçe açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranı yüzde 0,5’ten 1,7’ye çıkarıldı. Bu yıl Rus rublesinin yabancı para birimlerine karşı değer kazanması da bütçeyi olumsuz etkiliyor.

Rublenin dolar karşısında yüzde 30’a kadar değer kazanması, ihracattan elde edilen gelirlerin azalmasına neden olurken, petrol fiyatlarındaki düşüş de bütçeyi olumsuz etkiliyor.

Rusya Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için aldığı sıkı para politikası da ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Petrol Fiyatlarındaki Değişim

Brent petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar seviyesinde başladığı yılı 60 doların altına kadar düşse de ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmasıyla tekrar 65 dolara yükseldi. Bununla birlikte küresel ekonomideki belirsizlikler fiyatları aşağıya çekmeye devam ediyor.

Rusya’nın en büyük petrol üreticilerinden olması, fiyat düşüşünün ülkenin bütçe dengesini olumsuz etkiliyor. Savunma harcamalarının artmasıyla mali yükün artması nedeniyle Rusya’nın önlemler alması bekleniyor.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, petrol ve doğal gaz gelirlerindeki düşüş nedeniyle bu yıl bütçe açığının artacağını belirterek, açığı kapatmak için Ulusal Varlık Fonu’ndan 447 milyar ruble (yaklaşık 5,5 milyar dolar) harcanacağını açıkladı.

Ülkenin Ulusal Refah Fonu’ndaki rezervleri nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,34 artarak 11,79 trilyon rubleye (yaklaşık 145,7 milyar dolar) yükseldi.

Analistler, olası vergi artışlarının gündeme gelebileceği ve devletin ihracat gelirlerini artırmak için rublenin devalüe edebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Öte yandan, rublenin devalüe edilmesi durumunda, uygulanan sıkı para politikasının daha da sertleştirilmesi özel sektörü zorlayabilir.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya’nın ulusal çıkarlarına olan etkisinin olamayacağını belirterek, ülkenin çıkarlarının her şeyin önünde olduğunu vurguladı.

Rusya’da Enflasyonla Mücadele

Rusya’da yaptırımlar, düşen petrol fiyatları ve Rusya Merkez Bankası’nın sıkı para politikası ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Enflasyon oranı, savaşın başından bu yana hedeflenen yüzde 4’ün üzerinde seyrederken, mart ayında yüzde 10’un üzerine çıktı.

Savunma sanayisindeki hızlı harcamalar, enflasyondaki artışın ve ekonomideki aşırı ısınmanın önemli nedenlerinden biri oldu. Artan personel talebi ise enflasyonun artmasına yol açtı.

Şirketler, artan istihdam açığını kapatmak için maaşlarda önemli artışlar yaptılar.

Rusya Merkez Bankası, politika faizini rekor seviye yüzde 21’de sabit tuttu.

Analistler, Ukrayna ile olası bir anlaşmanın ilerleyen dönemde yaptırımların hafifletilmesi ve olumlu etkiler yaratabileceğini belirtiyor.

Analistler, savaşın uzaması durumunda zorlukların artacağı görüşünde birleşiyor ve Avrupa’da Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların ekonomik sıkıntıları artırabileceğini düşünüyor.

Related Posts

Çiftçilere 1 milyon 850 bin adet bedavaya dağıtıldı

Tüekiye’nin bir çok ilinde Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında ücretsiz sebze fidesinin dağıtımı devam ediyor. İl Tarım ve Orman …

Kurbanlık fiyatları belli oluyor: Asgari ücretle kurban alınabilir mi?

Kurban Bayramı yaklaşırken fiyatlardaki değişim dikkat çekiyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların alım gücü yıllar içinde farklılık gösterdi. Asgari ücretle yapılan alımlar geçmişe göre daha sınırlı hale geldi.

İşsizlik Sigortası Fonu 4 ayda 68,5 milyar lira büyüdü

İşsizlik Sigortası Fonu, bu yılın ilk dört ayında 68,5 milyar lira büyüyerek, 427 milyar 483 milyon liralık varlığa ulaştı. Söz konusu dönemde fonun toplam gelirleri 146 milyar 83 milyon lira olurken, giderleri ise 77 milyar 572 milyon lirayı buldu.

Türk ilaç devine ABD’den büyük ortak: Tesis BAE’de kurulacak

New York merkezli Diplomatic Trade Ltd, Türk ilaç şirketi Farmakim’in yüzde 49’unu satın alarak MENA bölgesine açılım için büyük bir adım attı. BAE’de yeni bir üretim tesisi planlayan şirket, 2025’in sonunda halka arz hedefliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir