Terör örgütünün bildirgesinde toplumun en çok rahatsız olduğu nokta: Türklerin ‘varolma’ sorunu

Terör örgütü, Türkiye’nin temel taşı olan Lozan Antlaşması’nı hedef alarak “Yüzyıllık soykırım” iddiasında bulunarak, “Türklerin varolma sorunu”nu bir kez daha güçlü bir şekilde gündeme getirdi. Politik psikoloji açısından bakıldığında, Türklerin, kurdukları devletin ve kendi varlıklarının devam edeceğine inanmaları ve bu konuda rahatlatılmaları gerekmektedir.

Türklerin varolma sorunu, açıkça iç siyasette belirleyici bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum, iktidarı etkilemektedir. CHP’nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimlerde yenilmesinin temel nedeni de bu konudur. Konuyla ilgili güçlü vurgular yapılmamış, Cumhur İttifakı’nın yalan ve iftira içerikli söylemleri etkisiz kalmıştır. Sonuç olarak güven sağlanamamıştır. “Önce silahların bırakılması şart” düşüncesinin tarihsel önemi anlaşılabilir. Ancak muhalefete karşı kurulan siyasi tuzak boyutu dikkate alınmalıdır.

GÖZDEN KAÇMIYOR

PKK, Lozan, 1924 anayasası, soykırım iddiası gibi konuları açıkça bildirisinde dile getirmektedir. Kendini tarihsel iddialarıyla özdeşleştirmekte ve vazgeçmemektedir. Ancak Cumhuriyet dışındaki medya organları, ileride Türkiye için ciddi bir sorun haline gelebilecek soykırım iddiasını neredeyse görmezden gelmektedir. Bu tavır, tüm medya organlarında sürekli olarak uygulanmaktadır. MHP’den yapılan açıklamada, iddiaya karşı kısa bir yanıt verilmiştir. CHP, açıklamasında Lozan’ın önemine vurgu yapmaktadır. İYİ Parti lideri Dervişoğlu ise tamamen karşı çıkmaktadır. Bu konunun örtülmesi, muhatabına iletilmesini engellememektedir. Fısıltı propaganda yöntemi ile Cumhur iktidarına, siyaseti şekillendirme fırsatı sunulmaktadır.

Örgütün, siyasallaşmış söylemi, silahlı dönemdeki söyleminden daha ciddiye alınabilir. Türkiye’nin terör örgütü gibi yeni bir yapıya bakamayacağı da unutulmamalıdır. Silahlı bir örgüt ile siyasi bir örgüt arasındaki soykırım iddialarının farklı değerlendirileceğini en iyi Türkiye, Ermeni iddialarıyla yaşadığı deneyimlerden bilmelidir. Tabii ki yöneticilerin tarih bilinci taşıması önemlidir…

BARZANİ KAZANDI

Türkiye, PKK ile ikinci kez nasıl ve ne zaman bir sürece girdi? Bu soruya verilecek cevap oldukça ilginç. Bugün gelinen noktanın 2023’te Brüksel’de başladığı kulislere yansımış durumda. Türkiye’den 12 siyasetçinin ve örgütten 5 kişinin iki yıl önce görüştüğü ve altyapısını hazırladığı bilgileri gelmektedir. Bu aşamada, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı zorlu ve uzun bir süreç bulunmaktadır. Türkiye kendi sorununu çözmeye çalıştığında, etrafına da etkiler yansıyacaktır. Şu anda en erken ve en büyük kazananın Barzani olduğunu söylemek yanlış olmaz. Barzani için Irak’ın kuzeyinde en büyük tehdit PKK idi. Silahların bırakılması, Barzani’yi büyük bir beladan kurtaracaktır. Ayrıca Barzani, yine Türkiye’nin yol açtığı durumla Suriye’de PYD ile rekabet edebilir. Suriye’deki Kürtlerin, Türkiye’deki modele göre Şam ile hareket etmeleri en sağlıklı seçenektir. Ancak son derece kaygan bir zeminde bulunduğumuz unutulmamalı ve her an her şeyin kontrolden çıkabileceği akılda tutulmalıdır.

Türkiye, kendi sorununu çözmeye çalışırken, içerde ve dışarıda yeni sorunların ortaya çıkmasına müsaade edemez. Şu anda pek görünmeyen ancak büyük bir toplum kesiminin dikkate alması gereken bir konu da “Türklerin varolma sorunu”dur. Çünkü barış, tek taraflı bir çaba ile sağlanamaz.

Related Posts

Yunanistan’ın Akdeniz’deki son hamlesi: Deniz parkı derken sınırları çekiyorlar

Yunanistan, Ege ve Akdeniz’de Türkiye’nin karasularını da kapsayan alanlarda deniz parkları kurmaya hazırlanıyor. Atina’nın çevre koruma adı altında attığı bu adım Ankara’dan büyük tepki topladı. Miçotakis ise karasuları haritasını değiştirmek için eyleme geçerkenm Türkiye’nin itirazlarını yok saydı.

Uşak’ta feci kaza: Sürücü hayatını kaybetti

Uşak’ta kamyonetle çarpışan motosikletin sürücüsü, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Eski CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık için tören

Yumuşak doku kanseri nedeniyle dün hayatını kaybeden eski CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık için tören düzenlendi.

Mazlum Abdi’ye suikast girişimi! Yakın koruması öldürmeye çalıştı

Terör örgütü SDG’nin elebaşlarından Mazlum Abdi kod adlı Ferhad Abdi Şahin’e 14 Mart Cuma günü Kamışlı’da yakın koruması tarafından suikast girişimi gerçekleştirildiği iddia edildi. Abdi’nin saldırıyı hafif sıyrıklarla atlattı.

Mısır’da kısa şortla deveye bindi, sonrasında olanlar inanılmaz

Mısır tatili sırasında deveye binen genç, yanan bacaklarını paylaştı. Kısa sürede binlerce kişi tarafından izlenen videonun altına “Çöle gidip güneş kremi kullanmayı akıl edememiş mi?”, “Hoş geldin cilt kanseri”, “Nerede ne giyeceğini bilememe problemi . Plaj değil çöl orası bacım” şeklinde yorumlar yapıldı.

Osimhen Transferinde Son Aşama

Galatasaray, Victor Osimhen transferinde olumlu gelişmeler yaşıyor. Okan Buruk, süreçle ilgili bilgi verdi.