Fosil Yakıtlı ve Hibrit Araçlarda ÖTV Düzenlemesi Yasalaştı
Bazı fosil yakıtlı ve hibrit araçların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahlarında ve oranlarında değişiklik öngören düzenleme, yasalaştı. Yeni düzenlemeyle birlikte, araç tipine göre farklı vergi oranları uygulanacak.
ÖTV Oranları Yüzde 80 ile 220 Arasında Değişecek
Yasaya göre; fosil yakıtla çalışan binek otomobiller ile hem fosil yakıt hem de elektrik motoru bulunan bazı hibrit otomobillerin ÖTV matrah eşikleri ve oranlarında değişikliğe gidilecek. Bu kapsamda araçların motor silindir hacmi ve elektrik motor gücüne göre uygulanacak ÖTV oranları yüzde 80 ile yüzde 220 arasında değişecek.
Arazi Taşıtlarında Yeni Oran: Yüzde 50
Kamyonet cinsi araçlardan, azami yük kütlesi 3 bin 500 kilogramı geçmeyen arazi taşıtları için ÖTV oranı yüzde 50 olarak uygulanacak.
LPG Ticaretinde Sınırlama 2026’da Başlıyor
LPG Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, dağıtıcıların başka bir dağıtıcıdan LPG almasına izin verilecek. Ancak alınan LPG, başka bir dağıtıcıya satılamayacak. Bu hüküm, 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek.
Kamu Araç Alımlarında ÖTV Muafiyeti
Düzenlemeye göre, ÖTV Kanunu’nun II sayılı listesinde yer alan ve yerli katkı oranı en az yüzde 40 olan binek otomobiller, kamyonlar, kamyonetler, arazi taşıtları ve motosikletler için bazı kurumlara ÖTV muafiyeti tanınacak.
Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından yalnızca savunma ve iç güvenlik ihtiyaçlarında kullanılmak üzere yapılacak ilk alımlar ÖTV’den muaf tutulacak. Yerli üretimi bulunmayan hafif ticari araçlar da bu kapsama alınabilecek.
Cumhurbaşkanına Yeni Yetkiler
Yasa kapsamında Cumhurbaşkanı, ÖTV matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırma veya sıfıra indirme yetkisine sahip olacak. Ayrıca motor silindir hacmi, menzil ve batarya kapasitesine göre farklı vergi oranları belirleyebilecek.