Özel hayatını yapay zekaya anlatanlar risk altında

Yapay Zekâ Uygulamaları ve Özel Bilgilerin Güvenliği

Yapay zekâ uygulamaları hayatın her alanında daha fazla yer bulurken, bu teknolojilerle paylaşılan özel bilgilerin güvenliği de tartışma konusu olmaya başladı. ChatGPT gibi sohbet botlarını bir danışman ya da terapist gibi kullanan milyonlarca kişi, bu konuşmaların mahremiyetini sorgulamazken, OpenAI CEO’su Sam Altman’dan gelen açıklama dikkatleri bu noktaya çekti.

YASAL OLARAK GİZLEMEK ZORUNDA DEĞİL

Altman, “This Past Weekend w/ Theo Von” adlı podcast’te yaptığı açıklamada, birçok kullanıcının ChatGPT’yi bir terapist ya da danışman gibi gördüğünü ancak bu kullanım biçiminin yasal bir gizlilik hakkı oluşturmadığını söyledi.

“Şu anda bu sorunları bir terapist, avukat veya doktorla konuştuğunuzda bunun için yasal bir ayrıcalık vardır. Fakat ChatGPT ile konuştuğunuz senaryoda ne yapılması gerektiğini henüz çözemedik,” diyen Altman, bu eksikliğin hukuki açıdan önemli bir boşluk yarattığını ifade etti.

MAHKEME RİSKİ UYARISI

Altman ayrıca, bu durumun dava süreçlerinde kullanıcılar için risk oluşturabileceğini belirtti. OpenAI’ın yasal zorunluluklar kapsamında, gerektiği takdirde bu tür konuşmaları mahkemelere sunmakla yükümlü olabileceğini söyledi.

“Bu çok garip bir durum. İnsanlar yapay zekâyı sırdaş gibi görüyor ancak bu konuşmalar henüz hiçbir yasal koruma altında değil,” ifadelerini kullanan Altman, bu konuda farkındalık yaratılması gerektiğini vurguladı.

Yapay zekâ sistemlerinin giderek kişiselleşen kullanımı, hukuki düzenleme ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Altman’a göre, ChatGPT gibi modellerle yapılan özel konuşmalar için gelecekte terapist-hasta gizliliğine benzer yasal düzenlemeler gerekebilir.

Ancak şu an itibariyle, kullanıcıların bu sistemlerle paylaştığı özel bilgiler, hiçbir yasal gizlilik zırhına sahip değil.

Related Posts

Benzinli ve dizel araçları azaltmak için yeni yasak geliyor

Avrupa Birliği, içten yanmalı motorlara karşı yeni bir cephe açıyor, tarih belirlendi. Sadece satışı değil, kiralanması da yasaklanacak. AB’nin elektrikli araç dönüşümünü hızlandırmak için hazırladığı yeni düzenleme, otomotiv sektöründe taşları yerinden oynatabilir.

Genç pilotlara TEKNOFEST’te İHA eğitimi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen uluslararası ve liseler arası İnsansız Hava Aracı (İHA) yarışmalarında takım pilotlarına eğitimler verdiklerini belirterek, “Milli Teknoloji Hamlesi’nin en önemli unsuru …

Otomobilde ÖTV değişimi yasalaştı

Bazı otomobil gruplarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları ve matrah eşikleri yeniden düzenlendi. Fosil yakıtlı ve hibrit araçları kapsayan yasa değişikliğiyle birlikte, motor silindir hacmi ve elektrik motor gücüne göre uygulanacak vergi oranları netleşti. Düzenleme kapsamında bazı kamyonet ve arazi araçlarına da yeni ÖTV oranı getirildi.

Elektronik devrimi başlıyor: Bin kat daha hızlı hale gelebilir

Bilim insanları, yeni bir yöntemle elektronik malzemelerin özelliklerini değiştirebildiklerini ve bununla birlikte elektronik cihazların işlem hızını bin katına kadar artırabileceklerini keşfettiler.

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Microsoft’tan kritik uyarı: “Hemen güncelleyin”

Microsoft’un güvenlik, performans ve kararlılık açısından en güçlü işletim sistemi olarak lanse ettiği Windows 11, sonunda Windows 10 ile pazar payında başa baş geldi. Statcounter’ın Haziran sonu verilerine göre, her iki sistemin kullanımı arasında …