Almanya Cumhurbaşkanı, Federal Meclis’i feshetti: Ülke 23 Şubat’ta erken seçime gidiyor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Federal Meclis’in Feshedilmesiyle Erken Seçim Kararı Aldı

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Federal Meclis’in feshedilerek 23 Şubat 2025 tarihinde erken seçime gidileceğini duyurdu.

Steinmeier, parlamentonun feshedilmesi ve Başbakan Olaf Scholz’un koalisyonunun çökmesinin ardından 23 Şubat’ta erken seçim kararı alındığını açıkladı.

Bu karar, Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrası anayasası gereğince Federal Meclis’in erken feshedilmesinin dördüncü kez yaşandığı bir durumu oluşturuyor. Daha önce 1972’de Willy Brandt, 1982’de Helmut Kohl ve 2005’te Gerhard Schröder dönemlerinde benzer olaylar yaşanmıştı. Schröder döneminde merkez sağın rakibi Angela Merkel’in kıl payı kazandığı bir erken seçim gerçekleşmişti.

6 Kasım’da Almanya’nın ekonomisini canlandırma konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle Maliye Bakanı’nın görevden alınmasıyla üç partili koalisyon çöktü; partiler erken seçimin planlanandan 7 ay önce yapılması konusunda anlaştı. Scholz’un 16 Aralık’ta kaybettiği güven oylaması sonrasında Steinmeier’in parlamentoyu feshetme kararı aldığı belirtildi.

Öte yandan anketler, Scholz’un partisinin Friedrich Merz liderliğindeki muhafazakâr muhalefet bloğunun gerisinde olduğunu gösteriyor. Scholz’un hükümet ortağı Yeşiller’den Robert Habeck’in de başbakanlık için aday olduğu belirtilirken, Merz’in başkanlığındaki koalisyon hükümetinin kurulabileceği ifade ediliyor.

Göç, ekonomik canlanma ve Ukrayna’ya destek konularının seçimde kilit role sahip olduğu vurgulanırken, Almanya için Alternatif (AfD) partisinin oy oranı yüksek olmasına rağmen diğer partilerle çalışmayı reddettiği için başbakan adayı Alice Weidel’in şansının düşük olduğu belirtiliyor.

Almanya’nın seçim sistemi gereği koalisyonlar oluşturulduğundan, hiçbir parti tek başına çoğunluğa ulaşamıyor. Bu nedenle yeni hükümetin kurulması için uzun sürecek müzakerelerin beklendiği ifade ediliyor.

Related Posts

Hamas: “Netanyahu, tüm esirlerin serbest bırakılmasını öngören anlaşmayı reddetti”

Hamas, Netanyahu’nun “Tüm esirlerin tek seferde serbest bırakılmasını ve kapsamlı bir ateşkesi” öngören anlaşma teklifini reddettiğini açıkladı.

Amedspor’un Altyapı Çalışmaları Hızla Devam Ediyor

Amedspor Başkanı Burç Baysal, altyapı çalışmalarının titizlikle sürdüğünü ve kampın Bolu’da devam ettiğini belirtti.

Yerin Altında Kayak Keyfi

Changsha’da yerin 36 metre altında yazın serinlemek için kapalı kayak merkezi açıldı.

Maden Ocağında Kaza: Bir Kişi Hayatını Kaybetti

Kahramanmaraş’ta maden ocağında inşaat malzemesi ile kamyonet arasında sıkışan Sinan Kılıç hayatını kaybetti.

Beşiktaş’a bahaneler sunup durdu! Kyle Walker-Peters yeni takımına imzayı atıyor

Beşiktaş’a çeşitli bahaneler sunarak transferi iptal olan Kyle Walker-Peters, Premier Lig ekibi West Ham United ile 3 yıllık anlaşmaya vardı.

Erbaa’da 15 Ton Karpuz Ücretsiz Dağıtıldı

Tokat’ın Erbaa ilçesinde, ölen yakınları için alınan 15 ton karpuz, vatandaşlara ücretsiz verildi.