Arktik Okyanusu’ndaki Buz Örtüsü Tarihinin En Düşük Seviyesine Ulaştı

Japonya Uzay Ajansı: Arktik Okyanusu’ndaki Buz Örtüsü Tarihinin En Düşük Seviyesine Ulaştı

Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA), Arktik Okyanusu’ndaki buz örtüsünün 2025 yılında son 40 yılın en düşük seviyesine ulaştığını açıkladı. JAXA ile Japonya Ulusal Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün ortak çalışmasında, ‘Shizuku’ adlı uyduyla Arktika’daki buz örtüsü düzenli olarak takip edildi.

Bilim insanları elde edilen verilere göre, bu yıl Arktik buz örtüsü 20 Mart tarihinde 13,79 milyon kilometrekarelik maksimum seviyeye ulaştı. Bu rakam, 2017’deki önceki rekorun 130 bin kilometrekaresi altında kalarak, 1979’dan bu yana tutulan verilere göre en düşük maksimum alan olarak kaydedildi.

JAXA Başkanı Yamakawa Hiroshi, Aralık 2024 ile Şubat 2025 arasındaki her ay için ortalama buz alanının tarihteki en düşük seviyelerde olduğunu belirtti. Hiroshi, iklim değişikliğinin Arktik buz örtüsündeki bu durumun temel nedeni olduğunu vurgulayarak, “Bu gelişmeler hava ve deniz ortamını ciddi şekilde etkiliyor. Kurum olarak izleme ve analiz çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Related Posts

D Tech Cloud’dan geleceğe açılan teknoloji atölyesi

Türkiye’nin yenilikçi bulut teknoloji sağlayıcısı D Tech Cloud ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen workshop kapsamında low-code geliştirme ve yapay zeka destekli bulut teknolojileri ele alındı.

Huawei’den 5 Dakikada Şarj Olan Kulaklık! Berlin’de Yeni Teknolojiler Tanıtıldı

Teknoloji devi Huawei, Berlin’de dört yeni giyilebilir ürününü tanıttı.

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

WhatsApp kullanıcılarına mesaj gönderdi: Yeni özellik tanımlandı

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan kullanıcılarına müzikli yenilik. Artık ruh halinizi yansıtan şarkılarla durum güncellemesi yapmak mümkün hale geldi.

Gemini yapay zeka uygulaması sonunda tablete geldi

Google, sonunda beklenen uygulamayı iPad platformuna çıkardı. Üstelik bir telefon uygulamasının klonu değil, tamamen tablet için tasarlanmış ve optimize edilmiş.

Huawei, “AI Data Lake” çözümünü tanıttı

Huawei, yapay zekaya geçişi hızlandırmayı amaçlayan “AI Data Lake” çözümünü Almanya’da düzenlediği IDI Forumu’nda duyurdu.