Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamık oluyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel: Kızamık Virüsüne Dikkat!

Amerika ve Avrupa’da kızamık vakalarındaki artışı vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, kızamık virüsünün solunum yoluyla bulaştığını ve çevrede 2 saate kadar canlı kalabildiğini belirtiyor.

Özellikle aşısız çocuklarda bulaş riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, kızamık aşısının koruyuculuğunun yüzde 97’ye ulaştığını ve bu aşının ihmal edilmemesi gerektiğini dile getiriyor.

Kızamığın yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve vücutta döküntü gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Güzel, hastalığın karakteristik olarak baş kısmından başlayıp gövdeye yayılan döküntülerle kendini gösterdiğini ifade ediyor. Ağız içinde beyaz ve gri noktaların da olabileceğine dikkat çekiyor ve bu belirtilerle karşılaşıldığında hemen doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.

‘Aşılanmamış Çocuklarda Bulaş Riski Çok Yüksek’

Prof. Dr. Güzel, hastalığın bulaştırıcılığının, belirtiler ortaya çıkmadan önce çocuklarda 4 gün önce başladığını belirtiyor. Döküntüler başladıktan sonraki 4 gün boyunca da bulaştırıcılığın devam ettiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle kızamık şüphesi olan çocukların bu dönemde izole edilmesinin önemli olduğunu vurguluyor ve kızamığın tedavisinin olmadığını, en önemli koruyucu yönteminin aşı olduğunu söylüyor.

‘Ciddi Enfeksiyonlara ve Nörolojik Sorunlara Neden Olabilir’

Kızamığın sadece döküntüyle sınırlı olmadığını belirten Prof. Dr. Güzel, kızamık virüsünün akciğer enfeksiyonlarına, beyin dokusunun etkilenmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabileceğini ifade ediyor. Bu durumun başka enfeksiyonların ortaya çıkmasına neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, virüsün enfekte olduktan 7-10 yıl sonra bile ciddi nörolojik hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Related Posts

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

TVHB Başkanı Eroğlu: ‘Veteriner hekimlere sağlıkta şiddet kapsamında yer verilmelidir’

TVHB Başkanı Eroğlu: “Sağlıkta şiddet kapsamında veteriner hekimlerin yer almasını talep ediyoruz” ANKARA – Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 26 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada …

Çeltek’te Trafik Kazası: Ölü Sayısı 2’ye Yükseldi

ÖLÜ SAYISI 2’YE YÜKSELDİ Merkeze bağlı Çeltek köyü yakınlarında Halil İbrahim Naçar (26) yönetimindeki 58 AEJ 663 plakalı otomobil ile öğretmen ve sağlık personeli taşıyan Burak Naçar’ın (25) kullandığı 48 ATY 416 plakalı servis minibüsünün …