‘Baş ağrısının sebebi çene eklemi rahatsızlıkları olabilir’

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İpek Necla Güldiken, baş ve boyun ağrılarının sebeplerine ilişkin bilgi verdi.

Güldiken, “Araştırmalar, bireylerin yaklaşık yüzde 30’unda çene eklemiyle ilişkili semptomların görüldüğünü göstermektedir. Baş ve boyun ağrılarının çene ekleminden kaynaklandığı göz ardı edildiğinde, bu durum kronikleşerek hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir” dedi.

‘ÇİĞNEME KASLARI AŞIRI ÇALIŞTIĞINDA BAŞ VE BOYUN BÖLGESİNDE KAS GERGİNLİĞİ OLABİLİR’

Çene ekleminde veya çiğneme kaslarında arada sırada hissedilen rahatsızlıkların yaygın görüldüğünü ifade eden Dr. Öğr. Güldiken, “TME, temporomandibular eklem ifadesinin kısaltmasıdır ve çenedeki eklemlerin fonksiyon bozukluğu anlamına gelir. Çene eklemi, alt çeneyi kafatasına bağlayan ve çiğneme, konuşma, yutkunma gibi yaşamsal fonksiyonları gerçekleştiren kompleks bir yapıdır. Bu eklemde meydana gelen rahatsızlıklar yalnızca çene bölgesinde değil, baş, boyun ve omuzlarda da ağrıya neden olabilir” diye konuştu.

TME rahatsızlıklarında çiğneme kasları aşırı çalıştığında, baş ve boyun bölgesinde kas gerginliği oluşabileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Güldiken, “Bunun yanı sıra, çene eklemine bağlı sinir yollarının etkilenmesi, ağrının baş, yüz ve boyun bölgelerine yayılmasına neden olabilir. Ayrıca, çene ekleminde meydana gelen fonksiyon bozuklukları, postürü olumsuz etkileyerek kronik ağrıya sebep olabilir” açıklamasında bulundu.

‘BİREYLERİN YAKLAŞIK YÜZDE 30’UNDA TME İLE İLİŞKİLİ SEMPTOMLAR OLABİLİR’

Toplumda çene eklemi rahatsızlıklarına bağlı baş ve boyun ağrılarının oldukça yaygın olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Güldiken, “Araştırmalar, bireylerin yaklaşık yüzde 30’unda TME ile ilişkili semptomların görülebileceğini göstermektedir. Ancak birçok kişi belirtileri fark edemediği veya farklı nedenlere bağladığı için teşhis ve tedavi süreci gecikebilmektedir” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi İpek Necla Güldiken, TME ağrılarının risk faktörleri ile ilgili ise şu bilgileri paylaştı: “Baş ve boyun ağrılarının çene ekleminden kaynaklandığı göz ardı edildiğinde, bu durum kronikleşerek hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Çene hareketlerinde ağrı, yutkunmada zorluk, kulakta dolgunluk ve çınlama gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, psikolojik ve sosyal etkiler de kaçınılmazdır. Günlük aktiviteleri zorlaştıran bu rahatsızlık, bireylerde stres ve kaygıya yol açarak genel yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.”

‘ERKEN TEŞHİS YAŞAM KALİTESİNİ KORUR’

Dr. Öğr. Üyesi Güldiken, “Çene hareketlerinde ağrı ve kısıtlılık, kulakta dolgunluk veya çınlama, ense ve omuz bölgesinde sürekli gerginlik, migren benzeri baş ağrıları, diş sıkma (bruksizm) veya yanlış çene kapanışı problemlerine dikkat edilmesi gerekir. Bu tür şikâyetler yaşayan bireylerin vakit kaybetmeden bir diş hekimi ya da çene cerrahına başvurması önemlidir. Erken teşhis ve uygun tedaviyle hastaların yaşam kalitesinin korunması mümkündür” dedi.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Bilecik’te Trafik Kazası: 3 Yaralı

Bilecik’te seyir halindeki otomobilin kontrollü kaybetmesi sonucu dere yatağına düşmesi sonucu 3 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Her şeyi unutturup, güçsüz bırakıyor: Hastalık değil ‘eksiklik’ yaşıyor olabilirsiniz

Vücudunuzun enerji üretiminden beyin fonksiyonlarına kadar birçok sisteminde rol oynayan B12 vitamini, eksikliği halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hafıza problemleri, yorgunluk, karıncalanma gibi belirtilerle B12 eksikliği önemli bir sağlık problemi. Peki, yeterli B12 nasıl alınır ve kimler risk altında?

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.