CHP’li Barut: Yeterli üretim ve tüketim için destek şart

CHP Milletvekili Ayhan Barut: Üretim Olmadan Gıda Egemenliği Mümkün Değil

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, üretim olmadan gıda egemenliği kavramının geçerli olamayacağını belirterek, üreticilere ve halka destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Barut, çiftçilerin ve vatandaşların ekonomik zorluklar içinde olduğunu ifade ederek, “Halkın ve çiftçinin desteklenmesi üretim ve tüketim dengesini korumak adına hayati önem taşımaktadır. Maliyetlerin artması ve yükselen faizler gibi sorunlara çözüm bulunmazsa, gıda egemenliğimizi kaybedebiliriz” dedi.

“Faizler Krizi Derinleştiriyor”

Ayhan Barut, AKP döneminde yaşanan ekonomik krizin açlığı ve yoksulluğu artırdığını, geniş çapta bir kaosun hüküm sürdüğünü ifade ederek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Tarihimizde yaşanan en büyük ekonomik krize sebep olanlar, artan vergiler, zamlar, büyüyen yoksulluk tablosunu görmeye devam ediyor. AKP iktidarı yanlış politikalarından vazgeçmediği sürece, her geçen gün karanlık tablo derinleşiyor. Ülkemizde sanayiciden esnafa, çiftçiden emekliye kadar herkes zorluk içinde. Banka faizleri tavan yaparken, enflasyon hızla artıyor. Açlık, yoksulluk ve sefalet karşımızda. Ticari kredi faiz oranları özel ve kamu bankalarında neredeyse yüzde 70’e dayandı. Borç batağında olan vatandaşlarımız büyük sıkıntılar yaşıyor. Sanayici, çiftçi ve iş insanları bu maliyetler altında eziliyor. Ülke ekonomisi üretemez hale geldi. Bu faizlerle birlikte ticaret durma noktasına geldi. Çözüm için daha fazla beklemek mantıksız.”

“Çiftçilerin Sorunlarına Çözüm Bulunmalı”

Gıda egemenliğinin temel dayanağı olan çiftçilerin yaşadığı zorluklara ve çözüm önerilerine değinen Barut, şunları söyledi:

“Tarımsal üretimde kullanılan kredi miktarlarının artırılması gerekiyor. Çiftçiler, yüksek maliyetlere rağmen üretmeye çalışıyor. Kuraklık ve doğal afetler nedeniyle tarımsal üretimdeki finansman sorunları artıyor. Devlet destekli kredilerin miktarları yeterli seviyede değil. Enflasyon, maliyet artışları ve zamlar çiftçileri olumsuz etkiliyor. Bu sorunların çözülmemesi gıda egemenliğimizi ve tarımsal üretimi tehdit ediyor. Çiftçilerin sesine kulak verilmeli ve sorunlara çözüm bulunmalıdır.”

Related Posts

ASELSAN’dan 70,6 milyon euroluk sözleşme

ASELSAN ile Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) arasında hızlı trenlerde kullanılacak alt sistemlerin tedariki kapsamında toplam tutarı 70 milyon 626 bin avro olan sözleşme imzalandı.

Faiz kararı öncesi Mahfi Eğilmez’den uyarı: Ortam çok belirsiz

Eski Hazine Müstreşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez, İran-İsrail arasında tırmanan tansiyonun Türkiye ekonomisine olan olası etkilerini çok yönlü değerlendirdi. Eğilmez, jeopolitik risklerin enerji, kur, enflasyon ve turizm kanalları üzerinden Türkiye’yi …

Akaryakıt 4 kez zamlandı ama Şimşek’e göre “ekonomimiz bunu tolere edebilir”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu milletvekilleriyle gerçekleştirdiği toplantıda ekonomik gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, İsrail ile İran arasındaki gerilimin Hürmüz Boğazı’nın …

Yeme-içme devi dur durak bilmiyor! 180 yeni restoranla 5.000 istihdam sağlayacak

Şirketten yapılan açıklamaya göre, TAB Gıda, 2025’te de sürdürülebilir büyümesine devam ediyor. Franchise yatırımcılarına sunduğu cazip fırsatlar ve gıda işletmeciliği konusundaki ihtiyaçlarının tamamına yakınını kendi bünyesinde çözebilen …

Merkez faiz indirmeye mi hazırlanıyor? İşte yanıt olacak adımlar!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı 19 Haziran 2025 Perşembe günü gerçekleşecek. Toplantı sonrası MB faiz kararını açıklayacak. Faiz kararının ne yönde olacağı merak konusu. Nisanda faiz indirimi ya da …

Citi’den altın tahmini: Kısa ve uzun vadeli fiyat hedeflerini düşürdü

Citi’den altın tahmini: Kısa ve uzun vadeli fiyat hedeflerini düşürdü