Çin-ABD ticaret savaşında yumuşama sinyali: İlk adım atıldı!

Çin, ABD İthalat Ürünlerine Gümrük Vergilerinden Muafiyet Getirdi

Çin, ABD’den ithal edilen bazı ürünlere uygulanan yüzde 125’lik gümrük vergilerinden muafiyet getirdi ve firmalardan bu ürünleri belirlemelerini istedi. Bu adım, Çin’in ticaret savaşının ekonomik sonuçları konusundaki endişelerini en açık şekilde gösteriyor.

Ticari Çatışmalara Dizginleyici Sinyal

Washington’dan gelen gerginliği azaltıcı açıklamaların ardından gelen bu muafiyet, dünyanın en büyük iki ekonomisinin arasındaki ticaretin büyük bölümünü dondurduğu ve küresel durgunluk korkularını artıran ticaret savaşını kontrol altına almaya yönelik bir işaret olarak yorumlanıyor.

Çin’in gümrük vergileri konusunda attığı bu adım, ABD dolarını hafifçe yükseltirken, Hong Kong ve Japonya’daki hisse senedi piyasalarını olumlu yönde etkiledi. Çin hükümeti henüz bu muafiyetler hakkında bir açıklama yapmadı ancak ticaretin geleceği konusunda önemli ipuçları veriyor.

Pekin, Politbüro’nun yaptığı açıklamada, gümrük vergilerinden en çok etkilenen firmaları ve işçileri destekleyerek ülke içindeki ekonomik istikrarı korumaya yönelik adımlar atmaya devam edeceğini vurguladı.
Politbüro, ticaret savaşına karşı hazırlıklı olduklarını ve gerekirse ticaret mücadelesine devam edeceklerini belirtti.

Şirketlerden Kendilerinin Talep Sunmaları İsteniyor

Çin Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir çalışma grubu, gümrük vergilerinden muaf tutulacak ürünlerin listelerini topluyor ve şirketlerden taleplerini sunmalarını istiyor. Bakanlık, geçtiğimiz günlerde Çin’deki 80’den fazla yabancı şirket ve iş odası ile, ABD’nin Çin’e uyguladığı gümrük vergilerinin yerli işletmeler üzerindeki etkisini görüşmek üzere toplantılar düzenledi.

Çin Amerikan Ticaret Odası Başkanı Michael Hart, “Çin hükümeti, ABD’den ithal edilen ve başka hiçbir yerde bulunmayan ürünlerle ilgili olarak şirketlerimize sorular yöneltiyor. Bu da tedarik zincirinde aksamalara yol açabilir” dedi. Ayrıca, bazı ilaç şirketlerinin, Çin’e ABD’den gümrük vergisi olmadan ilaç ithalatı yapabildiği belirtildi. Ancak, bu muafiyetlerin yalnızca ilaç sektörü ile sınırlı olduğu düşünülüyor.

Fransız uçak motoru üreticisi Safran SAF.PA’nın CEO’su da, Çin’in havacılık ekipmanları gibi belirli ürünlerde gümrük muafiyeti sunduğunu belirtti. Bu tür muafiyetler, Çin’deki üretim maliyetlerini hafifletebilir ve ticaret savaşındaki gerilimi azaltmaya yönelik önemli bir adım olabilir.

Çin hükümetinin bu kararları, özellikle ABD’nin ticaretle ilgili tutumunu değiştirmesi ve gümrük vergilerini kaldırması halinde, Çin ekonomisinin ticaret baskılarından daha az etkilenmesine yardımcı olabilir. Ancak, Çin ekonomisi artan işsizlik, deflasyonist baskılar ve satılamayan ihracat ürünlerinin birikmesi gibi zorluklarla karşı karşıya.

Bundan önce, Çin’in büyük ilaç şirketleri, örneğin AstraZeneca ve GSK’nın Çin’e yönelik ürünleri için ABD’de üretim tesisleri bulunduruyor. Bu durum, Çin’in ABD’den ithal ettiği bazı kritik ürünlere olan bağımlılığını gösteriyor.

Related Posts

Türkiye’ye yılın ilk beş ayında 4 milyar 727 milyon dolarlık yatırım!

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödemeler Dengesi istatistiklerinin açıklanmasının ardından Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni’ni yayımladı. Buna göre, Türkiye’ye mayıs ayında 1 …

TCMB döviz rezervleri son üç ayın en yüksek seviyesine çıktı

TCMB döviz rezervleri son üç ayın en yüksek seviyesine çıktı

Bitcoin’den yeni rekor: 112 bin dolara dayandı

Bitcoin’den yeni rekor: 112 bin dolara dayandı

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (9 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 76,51 puan ve yüzde 0,77 artışla 10.074,71 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,5 …