En çok tüketilen balıklardan biri ama yüksek CİVA içeriyor

Balık, vitamin, mineral ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin, yağsız bir et olup, bu özellikleri sayesinde sayısız sağlık faydası sunan besleyici bir gıda maddesidir. Ancak, İspanya’da yapılan bir araştırma, ülkede en çok tüketilen balık türlerinden birinin, içerdiği yüksek civa oranı nedeniyle toksik olabileceğini ortaya koydu.

Tüketici ve Kullanıcılar Örgütü (OCU), balık ve deniz ürünlerindeki cıva seviyelerini belirlemek amacıyla bir araştırma gerçekleştirdi. Çalışmada, taze, dondurulmuş ve konserve olmak üzere 100’den fazla deniz ürünü incelendi. Elde edilen sonuçlar, orkinosun, cıva içeriği en yüksek balık türü olduğunu, bunu kılıç balığı, köpek balığı ve mako köpek balıklarının izlediğini ortaya koydu.

Balıklar, madencilik faaliyetleri ve zehirli atıkların denize dökülmesi gibi endüstriyel kirlilik kaynakları nedeniyle cıva içeriyor. Civa suya karıştığında, deniz canlıları, özellikle de insan tüketimi için avlanan türler, bu zararlı maddeyle temas eder. Ayrıca balıklar, “biyoakümülasyon” adı verilen doğal bir süreçle bu metali biriktirir. Bu süreçte, daha büyük balıklar, vücutlarındaki cıva konsantrasyonunu artıran daha küçük balıkları tüketir.

Civa içeren balıkların tüketimi, karaciğer, böbrek gibi organların fonksiyonlarında sorunlara yol açabiliyor. İspanyol Beslenme ve Diyetetik Akademisi’ne (AEND) göre, bu toksik madde, nörolojik gelişim üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilir ve sinir sistemi ile üreme sistemini de olumsuz yönde etkileyebilir.

Related Posts

Her şeyi unutturup, güçsüz bırakıyor: Hastalık değil ‘eksiklik’ yaşıyor olabilirsiniz

Vücudunuzun enerji üretiminden beyin fonksiyonlarına kadar birçok sisteminde rol oynayan B12 vitamini, eksikliği halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hafıza problemleri, yorgunluk, karıncalanma gibi belirtilerle B12 eksikliği önemli bir sağlık problemi. Peki, yeterli B12 nasıl alınır ve kimler risk altında?

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamık oluyor

Son yıllarda dünya genelinde kızamık vakalarının artış gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, bu durumun aşısız çocuklar için büyük risk oluşturduğunu ifade etti. Prof. Güzel, virüsün çevrede saatlerce canlı kalabildiğini belirterek, “Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamığa yakalanıyor. Koruyuculuğu yüzde 97 olan aşı, bu hastalıktan korunmada en güçlü silahtır” dedi.