Erkekler Grip Olunca Neden Dünyanın Sonu Gelmiş Gibi Davranıyor?

Erkekler Grip Olduğunda Neden Dünyanın Sonu Gelmiş Gibi Davranıyor?

Erkeklerin grip olduğunda battaniye altında kıvrılıp ölü taklidi yapmasını komik bulanlardan mısınız? Belki de çevrenizde grip olan bir erkeğin, hastalığı ağır bir şekilde atlattığını iddia edip yardıma muhtaç hale geldiğine şahit olmuşsunuzdur. Çoğu kişi bu durumu ‘abartı’ olarak görse de bilim insanları erkeklerin grip semptomlarını gerçekten daha ağır hissedebileceğini düşünüyor. İşin içinde bağışıklık sistemi farklılıkları, hormonlar ve hatta evrimsel geçmişimiz yatıyor olabilir. Peki, gerçekten erkekler mi zayıf, yoksa grip onlara karşı daha mı acımasız?

“Man flu” terimi, erkeklerin hafif bir soğuk algınlığını ciddi bir hastalık gibi yaşadığını ifade eden bir kavram.

Oxford Sözlüğü bile bu terimi ‘bir erkeğin soğuk algınlığı gibi hafif bir hastalığı, olduğundan daha ciddiymiş gibi abartması’ şeklinde tanımlıyor. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, bunun yalnızca psikolojik bir durum olmayabileceğini gösteriyor.

Bazı bilim insanlarına göre erkeklerin grip hastalığını daha ağır yaşaması tamamen biyolojik bir durum olabilir. Tıpkı kalp hastalıkları gibi grip de erkekleri ve kadınları farklı şekilde etkileyebiliyor.

Peki, bilim insanları bu iddiayı nasıl destekliyor? İşte araştırmalardan çıkan bazı ilginç bulgular:

Grip aşısı erkeklerde daha az etkili olabilir. Yapılan araştırmalar, grip aşılarının kadınlarda daha güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturduğunu gösteriyor. Bunun sebebi, erkeklerin bağışıklık sisteminin grip aşısına daha zayıf yanıt vermesi olabilir. Özellikle yüksek testosteron seviyesine sahip erkeklerin, grip aşısından daha az fayda sağladığı gözlemlenmiş.

Laboratuvar ortamında yapılan bir araştırmada, grip virüsüyle enfekte edilen kadınların burun hücrelerinin, östrojen hormonu sayesinde daha güçlü bir bağışıklık tepkisi verdiği görülmüş. Östrojenin, grip semptomlarını hafifletici bir etkisi olabileceği düşünülüyor.

Erkekler grip nedeniyle daha fazla hastaneye yatıyor ve daha yüksek ölüm oranına sahip.

Altı yıllık bir araştırma, grip nedeniyle hastaneye kaldırılan erkeklerin sayısının kadınlardan daha fazla olduğunu ortaya koydu. Hatta grip nedeniyle hayatını kaybeden erkeklerin oranı da kadınlardan daha yüksek çıktı.

Bir araştırmada, erkeklerin gripten sonra iyileşme süresinin ortalama 3 gün sürdüğü tespit edilirken, kadınların 1.5 gün içinde toparlandığı görüldü. Bu da erkeklerin grip sonrası toparlanma sürecinin gerçekten daha uzun olabileceğini gösteriyor.

Sahiden, erkekler neden daha ağır geçiriyor ki?

Testosteronun bağışıklık sistemini baskılayıcı etkisi olabilir. Bu da erkeklerin grip gibi viral hastalıklara karşı daha savunmasız olmasına yol açabilir. Kadınların bağışıklık sistemi, erkeklere kıyasla grip virüsüne karşı daha hızlı ve etkili bir tepki verebilir.

Bazı teorilere göre, erkekler evrimsel süreçte hastalık sırasında daha fazla dinlenmeye ve korunmaya ihtiyaç duymuş olabilir. Avcı-toplayıcı dönemde hasta bir erkeğin risklere karşı daha savunmasız olabileceği düşünülüyor.

Dramatik olmakla suçlanan erkekler, bilimsel verilere göre grip semptomlarını gerçekten daha ağır yaşıyor olabilir!

Yani bir erkek grip olduğunda battaniye altında hüzünlü gözlerle çorba bekliyorsa, belki de bağışıklık sistemi gerçekten ona zor anlar yaşatıyordur.

Ancak kadınlar da hastalandığında benzer semptomlarla karşılaşıyor ve genellikle daha hızlı toparlanıyor. Bu yüzden grip döneminde cinsiyet fark etmeksizin dinlenmek, bol sıvı tüketmek ve bağışıklığı güçlü tutacak önlemler almak herkes için önemli.

Related Posts

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamık oluyor

Son yıllarda dünya genelinde kızamık vakalarının artış gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, bu durumun aşısız çocuklar için büyük risk oluşturduğunu ifade etti. Prof. Güzel, virüsün çevrede saatlerce canlı kalabildiğini belirterek, “Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamığa yakalanıyor. Koruyuculuğu yüzde 97 olan aşı, bu hastalıktan korunmada en güçlü silahtır” dedi.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.