Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Trump’tan Rusya’ya yaptırım tehdidi! Ortalık çok fena karışacak

ABD Başkanı Donald Trump ile NATO Genel Sekreteri Mark Rutte bir araya geldi. Beyaz Saray’daki görüşmenin ardından Rutte ve Trump kameralar karşısına geçti. “RUSYA’YA AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULAYACAĞIZ” Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e tehditler …

CHP’li Tanrıkulu’ndan dikkat çeken kanun teklifi

CHP’li Sezgin Tanrıkulu tutuklu ve hükümlülerin doğum sırasında eşlerin yanında olabilmeleri için infaz yasasında değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi.

Kırklareli’nde ağaçlık alana sıçrayan yangın söndürüldü

Kırklareli’nde anızdan çıkıp ağaçlık alana sıçrayan yangın söndürüldü

Batı Şeria’da Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin darbettiği bir Filistinli öldü

Ramallah’ın kuzeyindeki Sincil kasabasında, işgalci İsraillilerin öldüresiye dövdüğü 23 yaşındaki Filistinli genç hayatını kaybetti. Yaşanan olayda 10 kişi de yaralandı.

Karısının sosyal medyadan canlı yayın yaptığı kişiye saldırdı

Kağıthane’de, 8 Temmuz Salı günü Merkez Mahallesi Bağlar Caddesi’nde yaşanan olayda, Bülent B. (34), iddiaya göre eski eşiyle sosyal medyada canlı yayın yapan Taner A.’ya bıçakla saldırdı. Kavgayı ayırmaya çalışan bir kişi bıçaklanarak yaralandı.

En zengin 4 Afrikalının servetinin yüzde 1’i kıtanın tüm sorunlarını çözebilir

Afrika kıtası yoksullukla boğuşuyor. Ancak sorun fakirlikte değil zenginlikte. IMF’nin Nisan 2024 Dünya Ekonomik Görünümü raporundaki verilerine göre, ülkelerin kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) göz önünde bulundurulduğunda …