Hal yasası sil baştan: Cezalar artıyor, üreticiye vergi muafiyeti, perakendeciye alım zorunluluğu yolda

Sebze ve Meyve Ticaretinde Yeni Düzenlemeler

Ticaret Bakanlığı, sebze ve meyve ticaretinde önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Yapılacak düzenleme ile toptancı hallerinin kuruluş izinleri artık belediyelerden değil, Ticaret Bakanlığı’ndan alınacak. Bu taslak düzenleme ile toptancı halleri, ürün satış ve sevkiyat süreçlerinden üretici örgütlerine destek sağlanmasına kadar birçok alanda köklü değişiklikler içeriyor.

Kayıt dışılığı önlemeyi, üreticileri desteklemeyi ve rekabeti sağlam kılmayı amaçlayan bu düzenleme ile piyasadaki mali yaptırımlar artırılacak ve sektörün daha şeffaf bir yapıya kavuşması hedefleniyor. Ayrıca, piyasayı manipüle edenlere verilecek cezalar da 177 bin TL’den 1 milyon TL’ye çıkarılacak.

Türkiye gazetesinin aktardığı bilgilere göre, hal kayıt sistemine bildirim zorunluluğu genişletilecek ve satışa sunulmamış, depolanan ürünlerin de bildirilmesi sağlanacak. Üretici örgütlerinden alınan ürünlerden gelir vergisi kesilmeyecek ve bazı perakendecilerin en fazla %20’sinin üreticiden alınması zorunlu olabilecek.

Aynı hal içinde komisyoncuların ve tüccarların birbirlerine ürün devretmesi yasaklanacak. Komisyoncular, satış bedelini en geç 30 gün içinde ödemekle yükümlü olacak ve ödemeler banka aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Bu düzenleme ile serbest rekabeti engelleyenlere verilen cezalar artırılacak ve ödenmeyen mal bedelleri için caydırıcı cezalar getirilecek. Bozulan ürünleri usulsüz şekilde imha edenlere 200 bin TL ceza uygulanacak ve 3 yıl boyunca üretim desteğinden yararlanamayacaklar. Standartlara uymayan ambalajlama ve taşıma işlemleri için 36 bin TL, üreticiden alım yükümlülüğünü ihlal eden perakendecilere ise yılda 50 milyon TL ceza kesilecek.

Son olarak, depolanabilir ürünlerin nakliye ve muhafazası için Ticaret Bakanlığı’na destek sağlama yetkisi verilecek.

Related Posts

ASELSAN’dan 70,6 milyon euroluk sözleşme

ASELSAN ile Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) arasında hızlı trenlerde kullanılacak alt sistemlerin tedariki kapsamında toplam tutarı 70 milyon 626 bin avro olan sözleşme imzalandı.

Faiz kararı öncesi Mahfi Eğilmez’den uyarı: Ortam çok belirsiz

Eski Hazine Müstreşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez, İran-İsrail arasında tırmanan tansiyonun Türkiye ekonomisine olan olası etkilerini çok yönlü değerlendirdi. Eğilmez, jeopolitik risklerin enerji, kur, enflasyon ve turizm kanalları üzerinden Türkiye’yi …

Akaryakıt 4 kez zamlandı ama Şimşek’e göre “ekonomimiz bunu tolere edebilir”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu milletvekilleriyle gerçekleştirdiği toplantıda ekonomik gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, İsrail ile İran arasındaki gerilimin Hürmüz Boğazı’nın …

Yeme-içme devi dur durak bilmiyor! 180 yeni restoranla 5.000 istihdam sağlayacak

Şirketten yapılan açıklamaya göre, TAB Gıda, 2025’te de sürdürülebilir büyümesine devam ediyor. Franchise yatırımcılarına sunduğu cazip fırsatlar ve gıda işletmeciliği konusundaki ihtiyaçlarının tamamına yakınını kendi bünyesinde çözebilen …

Merkez faiz indirmeye mi hazırlanıyor? İşte yanıt olacak adımlar!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı 19 Haziran 2025 Perşembe günü gerçekleşecek. Toplantı sonrası MB faiz kararını açıklayacak. Faiz kararının ne yönde olacağı merak konusu. Nisanda faiz indirimi ya da …

Citi’den altın tahmini: Kısa ve uzun vadeli fiyat hedeflerini düşürdü

Citi’den altın tahmini: Kısa ve uzun vadeli fiyat hedeflerini düşürdü