Her şeyi unutturup, güçsüz bırakıyor: Hastalık değil ‘eksiklik’ yaşıyor olabilirsiniz

Vücudun enerji üretiminden sinir sistemi sağlığına kadar birçok temel işlevinde önemli bir yere sahip olan B12 vitamini, eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle et ve süt ürünlerini az tüketenler ile yaşlı bireylerde görülen B12 eksikliği, anemi, hafıza kaybı, kas güçsüzlüğü ve sinir sistemi bozuklukları gibi etkilere neden olabilir. Uzmanlara göre, bu önemli vitaminin eksikliği zamanında fark edilmediğinde kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir.

B12 VİTAMİNİ NEDİR?

B12 vitamini (kobalamin olarak da bilinir), B vitamini ailesinin bir parçasıdır. Genellikle sadece hayvansal gıdalarda bulunması, onu diğer vitaminlerden farklı kılar. Bu nedenle, bitkisel bazlı bir diyete sahipseniz, B12 seviyenizi sağlıklı aralıkta tutmak için takviye almanız ya da bu vitaminle zenginleştirilmiş gıdalar tüketmeniz önemlidir.

B12 VİTAMİNİNİN VÜCUTTAKİ İŞLEVİ NEDİR?

B12, vücuttaki hücrelerin DNA yapımında ve onarımında kritik bir rol oynar. Ayrıca, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir ve sinir sisteminin düzgün çalışmasını destekler. B12 eksikliği zamanla, anormal büyüyen kırmızı kan hücreleri ve bir tür anemiye neden olabilir. Ayrıca, eksiklik kısa süreli hafıza kaybı, denge bozuklukları ve konuşma zorlukları gibi nörolojik sorunlara da yol açabilir.

B12 VİTAMİNİNİN EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELER?

  • Nefes darlığı
  • Dil iltihabı
  • Karıncalanma (uyuşma hissi)
  • Görme bulanıklığı
  • Uykuda geçmeyen aşırı yorgunluk
  • Kas güçsüzlüğü

B12 EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Pernisiyöz anemi (bir otoimmün hastalık) genellikle B12 eksikliğine yol açar. Bu hastalıkta, bağışıklık sistemi, mide asidi ve intrinsik faktör üreten hücrelere saldırarak B12 emilimini engeller. Diğer yaygın bir nedense yetersiz B12 içeren beslenmedir, özellikle bitkisel bazlı diyetlerde. Ayrıca, bazı hastalıklar, ameliyatlar ve ilaçlar da B12 eksikliğine neden olabilir.

B12 AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER NELERDİR?

B12 vitamini genellikle et, balık, deniz ürünleri, yumurta ve süt gibi hayvansal kaynaklarda bulunur. Bu besinler bakımından zengin olan bitkisel beslenme yapanlar için takviyeye ihtiyaç duyulabilir.

KİMLER B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ RİSKİ ALTINDADIR?

B12 vitamini eksikliği riski en yüksek olan gruplar şunlardır:

  • 60 yaş ve üzeri yetişkinler
  • Hayvansal ürünleri tüketmeyenler
  • Mide veya ince bağırsağı etkileyen ameliyat geçirenler
  • Metformin veya asit azaltıcı ilaç kullananlar

YETERLİ B12 VİTAMİNİ ALMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

İdeal B12 vitamini alımı günlük 1,5 mikrogramdır. Bunun için düzenli olarak yumurta, süt ve et ürünleri tüketmek önerilir. Ayrıca takviyeler de tercih edilebilir.

B12 SEVİYESİ NASIL ÖLÇÜLÜR?

B12 düzeylerini ölçmek için farklı testler yapılabilir. Eksiklik belirtileri varsa veya risk altındaysanız, bir doktora danışarak test yaptırabilirsiniz. Ayrıca, ev test kitleri de bulunmaktadır.

Related Posts

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamık oluyor

Son yıllarda dünya genelinde kızamık vakalarının artış gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, bu durumun aşısız çocuklar için büyük risk oluşturduğunu ifade etti. Prof. Güzel, virüsün çevrede saatlerce canlı kalabildiğini belirterek, “Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamığa yakalanıyor. Koruyuculuğu yüzde 97 olan aşı, bu hastalıktan korunmada en güçlü silahtır” dedi.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.