Hindistan’a gözdağı: Pakistan, 450 kilometrelik balistik füzeyi test etti

Pakistan, Hindistan ile gerilimin arttığı dönemde balistik füze denemesi gerçekleştirdi.

Ordudan yapılan açıklamaya göre, 450 kilometre menzile sahip olan “Abdali” adlı karadan karaya balistik füzesi eğitim atışı başarıyla tamamlandı. Bu füze, hem konvansiyonel hem de nükleer başlık taşıyabiliyor.

Açıklamada, denemenin birliklerin operasyonel hazırlığını sağlamak ve füzenin gelişmiş navigasyon sistemi ile artırılmış manevra kabiliyeti özelliklerini doğrulamak amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Başbakan Şahbaz Şerif, füze denemesine katılan bilim insanları ve mühendisleri tebrik ederek ülkenin stratejik caydırıcılığını güçlendirme çabalarına teşekkür etti.

Pakistan’ın bu hareketi, komşusu Hindistan’a yönelik bir “gözdağı” olarak yorumlandı.

Öte yandan, Pakistan Enformasyon ve Yayıncılık Bakanı Attaullah Tarar, 30 Nisan’da yaptığı açıklamada, Hindistan’ın yakın bir zamanda Pakistan’a saldırı planladığı istihbaratına sahip olduklarını belirtmişti.

Gerilim Nasıl Tırmandı?

Hindistan’ın Cemmu ve Keşmir’deki Pahalgam bölgesinde 26 tatilcinin ölümüyle sonuçlanan silahlı terör saldırısında Pakistan’ın rolü olduğunu iddia etmesi üzerine iki ülke arasındaki gerginlik arttı. Saldırıyı Pakistan merkezli Leşker-i Tayyibe’nin bir kolu olan “Direniş Cephesi (TRF)” adlı grup üstlenmişti.

Pakistan yönetimi, saldırıyla herhangi bir alakalarının olmadığını iddia ederek tarafsız bir soruşturma çağrısında bulundu. Gerginliğin tırmanmasının ardından her iki ülke de birbirlerine karşı diplomatik adımlar atmıştı. Vizeler iptal edilmiş, diplomat sayıları sınırlanmıştı.

Pakistan, Hindistan’a ait uçakların geçişine izin vermemişti. Hindistan ise İndus Su Anlaşması’nı askıya alarak su paylaşımını durdurmuştu. Bu karar Pakistan’da protestolara neden olurken, Pakistan hükümeti bu adımın ardından yasal işlem başlatacağını duyurdu.

Ayrıca, Keşmir’deki Kontrol Hattı (LoC) boyunca Hindistan ve Pakistan orduları arasında çatışmalar yaşanmıştı. Bu bölge, iki ülke arasındaki 740 kilometrelik fiili sınırı oluşturuyor.

Related Posts

Eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin, Demirtaş ziyaretini anlattı: Yeni çözüm sürecinde çözüm için “parlemento” vurgusu yaptı

Eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin, Demirtaş ziyaretini anlattı: Yeni çözüm sürecinde çözüm için “parlemento” vurgusu yaptı

İstanbul’da baba cinayeti: Oğlu kanlı eşyaları çöpe attı, anne evi temizledi

İstanbul Eyüpsultan’da tartışma sırasında Recep Kütükçü’yü bıçaklayarak öldürdükleri iddia edilen anne ve iki oğlu gözaltına alındı. Polisin yaptığı detaylı çalışmada ise olay sonrası şüphelilerin evdeki bazı eşyaları çöpe attıkları güvenlik kameralarına yansıdı.

Rusya – Azerbaycan gerilimi tırmanırken Azeri medyasından büyük iddia: Azerbaycan, Rusça’yı okullardan çıkartıyor

Azerbaycan’da eğitim dili Azerbaycanca ve İngilizce ile sınırlandırılıyor. Sosyal medyada paylaşılan bilgilere göre, Rusça eğitim veren okulların üç yıl içinde aşamalı olarak kapatılması planlanıyor. Üniversitelerde de 2025-2026 döneminden itibaren Rusça eğitim son bulacak. Resmî açıklama gelmese de velilere gönderilen mesajlar, sürecin başladığını gösteriyor.

‘Yol vermeme’ kavgası: Otomobilini üzerine sürdüğü motosikletli silecekleri kırdı!

Bursa’da otomobil ve motosiklet sürücüleri arasında çıkan yol verme tartışması kavgaya dönüştü. Otomobil sürücüsü aracını önüne geçen motosiklet sürücüsünün üzerine sürdüğü, onun da otomobilin sileceğini kırdığı anlar cep telefonuyla kaydedildi.

Ülke genelinde duyuruldu, emeklilere ücretsiz oldu

Almanya’da 60 yaş üstü bireyler için sağlık sisteminde yeni bir dönem başladı. Artık birçok muayene, tarama ve tedavi hizmeti, belirli şartları sağlayan emeklilere ücretsiz sunuluyor.

Trump: İsrail, Gazze’de 60 günlük ateşkesi kabul etti

Trump: İsrail, Gazze’de 60 günlük ateşkesi kabul etti