İstanbul’da 2024’te hava kirliliği değeri en çok ozon ve azot dioksitte arttı

İstanbul’da Hava Kirliliği Değerlerinde 2024’te Değişim

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan çalışmaya göre, megakentte hava kirliliği değerleri 2024’te bir önceki yıla göre farklılık gösterdi. Partiküler madde (PM10), ince partikül madde (PM 2.5), karbonmonoksit (CO) ve kükürt dioksitte (SO2) azalış yaşanırken, azot dioksit (NO2) ve ozonda (O3) ise artış görüldü.

İTÜ İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, İstanbul’da 2023 ile 2024’teki hava kirliliği oranlarına ilişkin çalışma yürüttü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hava kalitesi ölçüm istasyonlarından elde edilen veriler incelendi.

İstanbul’da 2024’te bir önceki yıla göre hava kirliliği değerlerinde en çok artış yüzde 10 ile ozonda gerçekleşti. Aynı dönemde hava kirliliğinin en çok azaldığı değer ise yüzde 37 ile kükürt dioksit oldu.

Kent genelindeki 15 istasyonun 2023 yılı karbonmonoksit ortalaması 748,72 µg/m³ iken, 2024 yılı ortalamasının 660,69 µg/m³ olduğu tespit edildi. 2024 yılında karbonmonoksit değerlerinde 2023’e kıyasla yüzde 12 düzelme gözlendi.

İnce partikül madde değerleri 2023’te 19,71 µg/m³ olarak kaydedilirken, 2024’te 17,81 µg/m³ olarak ölçüldü. Bu da ince partikül madde değerlerinde yüzde 10’luk bir azalma olduğunu ortaya koyuyor.

Yine 2023’te partiküler madde değerleri ortalaması 37,52 µg/m³ iken, 2024 yılı ortalama değeri 35,40 µg/m³ oldu. Böylece, partiküler madde kaynaklı hava kirliliği 2023’e göre yüzde 6 azaldı.

Hava Kirliliğinde En Çok Artış Ozonda Yaşandı

İstanbul genelindeki 24 istasyonun 2023 yılı hava kirliliği ozon ortalaması 34,62 µg/m³ iken, 2024 yılı ortalaması 38,07 µg/m³ olarak belirlendi. Bu durumda, 2024’te ozon değerlerinde 2023’e kıyasla yüzde 10 artış gözlendi.

Azot dioksit ortalaması 2023’te 35,93 µg/m³, 2024’te ise 38,07 µg/m³ olarak tespit edilirken, artış yüzde 6 olarak hesaplandı.

“Havamızın Yeterince Temiz Olduğunu Söyleyemeyiz”

Prof. Dr. Hüseyin Toros, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların günde yaklaşık 10 ila 15 kilogram hava soluduğuna dikkat çekerek, solunan havanın sağlık açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Toros, atmosferdeki kirleticilerin insan sağlığını ve ekosistemi olumsuz etkilediğini belirterek, “Yaptığımız çalışmada havadaki bazı değerlerin iyileşirken, bazılarının kötüleştiğini görüyoruz. Genel olarak baktığımızda havamızın yeterince temiz olduğunu söyleyemeyiz” dedi.

Prof. Dr. Toros’un incelediği verilere göre, PM10 değerlerinde en fazla iyileşme Ümraniye 1 istasyonunda gerçekleşti. Buna karşılık hava kalitesinde düşüş yaşanan bölgeler arasında Avcılar, Beylikdüzü, Büyükada, Kandilli, Sarıgazi ve diğer istasyonlar bulunmaktadır.

Related Posts

Nükleer pazarlığa devam: İran, Avrupa ile İstanbul’da görüştü

ABD ile nükleer program konusunda dört tur görüşme yapan İran, bu kez İngiltere, Fransa ve Almanya’dan temsilcilerle İstanbul’da masaya oturdu.

Özgür Çelik ‘Şimdi yeni bir ‘gösteri’ye geçtiler’ diyerek duyurdu: ‘İtirafçı görünümlü iftiracı…’

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Ekrem İmamoğlu ve CHP’li belediyelere yönelik yürütülen soruşturmalarda “yeni bir ‘gösteri’ye geçtiler” diyerek, tutuklu siyasilerin özgürlükleriyle, aileleriyle, birikimleriyle ve çocuklarıyla tehdit edildiğini ifade etti.

Erdoğan: Terör örgütü feshini açıklayınca rahatsız olanlar, Boğaz’da viskilerini yudumlayıp devrimcilik oynarken terörden kazandılar!

Erdoğan: Terör örgütü feshini açıklayınca rahatsız olanlar, Boğaz’da viskilerini yudumlayıp devrimcilik oynarken terörden kazandılar!

Güneydoğu Gazisi Hüseyin Özlük’ün anlattıkları stüdyodakileri ağlattı

Güneydoğu Gazisi Hüseyin Özlük, Sözcü TV’de ‘Başkent Kulisleri’ programında terör örgütü PKK’nın fesih ve silah bırakma kararını değerlendirdi. Özlük, yaşadığı ve tanık olduğu olayları anlattı.

PKK’lı isme 26 yıl sonra tahliye

26 Yıldır İzmir Şakran Kadın Cezaevinde tutuklu bulunan Fatma Özbay tahliye edildi

Ayakta kalan son hastaneyi de vurdu

Terör devleti İsrail, Gazze’nin ayakta kalan tek hastanesi olan Han Yunus’taki Avrupa Hastanesi’ni vurdu. Soykırımcılar, hastane saldırısına bahane olarak Hamas lideri Muhammed Sinvar’ı gösterirken, Gazze hükümeti, sağlık merkezlerinin kasıtlı hedef aldığına dikkat çekti. İsrail saldırılarında 164 sağlık kuruluşu, 81 sağlık merkezi, 38 hastane ve 144 ambulans da kullanılamaz hale geldi.