“`html

Yargıtay, emekliler için kırılma yaratan bir içtihat birleştirme kararı aldı.

Özellikle emeklilerin kullandığı tüketici kredileri nedeniyle bankalar, emekli maaşlarını haciz edemiyordu. Bazı durumlarda bankalar bu işlemleri uygulamaya çalıştıysa da itirazlar sonucunda bu hacizler kaldırılıyordu.

Yargıtay’ın önemli kararı
Alınan bu yeni karara göre, tüketici kredileri nedeniyle verilen onay ve rıza metinleri doğrultusunda bankalar, emekli maaşlarına doğrudan bloke koyma hakkına sahip olabilecek.

Bundan böyle, emeklilerin rızası ile bankalar, emekli maaşları üzerinde bloke uygulayabilecek.

Anayasa maddesi referans alındı
Yargıtay’ın kararında “Çalışma ve sözleşme hürriyeti” başlıklı Anayasa’nın 48. maddesi esas alınarak, bu maddeden yola çıkarak emeklilere ait maaşlar üzerinden bloke konulabileceği ifade edildi.

Kredi alırken dikkat edilmesi gerekenler
Emeklilerin, kredi kullanırken imzalayacakları her sözleşmeye dikkatle bakmaları ve onay vermemeleri gerektiği vurgulanıyor. Bankanın bu durumu nasıl değerlendireceği belirsiz olsa da, acil paraya ihtiyacı olan emeklilerin sözleşmeyi imzalamasının zorunlu olabileceği göz önünde bulundurulmalı.

5510 sayılı kanunun durumu
5510 sayılı kanunun 93. maddesinde, sigortalıların gelir ve aylıklarının haczedilmeyeceği ancak, bankalar tarafından yapılacak işlemler için daha fazla netlik gerektiği açıkça belirtiliyor. 18.02.2009 tarihinde yapılan değişiklikle, borçlunun muvafakati olmadan haciz taleplerinin reddedileceği ifade ediliyor.

Maaş blokesinin içeriği
Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, emeklilerin maaşlarının bir kısmına yani kredi sözleşmesi gereği, bankaların talimatları doğrultusunda bloke konulabileceği açıklanırken, hangi miktarın ne kadarının kesin olarak haczedileceğine dair spesifik bir bilgi verilmemiştir.

Bu durum, emekli bireylerin yüksek tutarlara sahip kredileri söz konusu olduğunda yeni ihtilafların doğmasına yol açabilir. Örnek vermek gerekirse, 20 bin lira maaşı olan bir emekli, 23 bin lira kredi taksitine sahip olduğunda, maaşının tamamı mı yoksa belirli bir oranı mı bloke edileceği netlik kazanmamıştır.

Resmi Gazete’deki yayımlanma durumu
Yargıtay’ın kararının bazı üyelerin itirazlarına karşın oy çokluğuyla kabul edilmesi, bu kararın resmi olarak yürürlüğe girmesine yol açtı ve Resmi Gazete’de yayımlandı.

İşte bu kararın Resmi Gazete’de yayımlanan metni ve gerekçesi…





“`