Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

PKK’lı isme 26 yıl sonra tahliye

26 Yıldır İzmir Şakran Kadın Cezaevinde tutuklu bulunan Fatma Özbay tahliye edildi

Ayakta kalan son hastaneyi de vurdu

Terör devleti İsrail, Gazze’nin ayakta kalan tek hastanesi olan Han Yunus’taki Avrupa Hastanesi’ni vurdu. Soykırımcılar, hastane saldırısına bahane olarak Hamas lideri Muhammed Sinvar’ı gösterirken, Gazze hükümeti, sağlık merkezlerinin kasıtlı hedef aldığına dikkat çekti. İsrail saldırılarında 164 sağlık kuruluşu, 81 sağlık merkezi, 38 hastane ve 144 ambulans da kullanılamaz hale geldi.

Trump: Putin Ukrayna görüşmeleri için İstanbul’a giderse, ben de gitmek istiyorum

Trump: Putin Ukrayna görüşmeleri için İstanbul’a giderse, ben de gitmek istiyorum

ABD istihbaratında deprem: İki üst düzey ismin görevine son verildi

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard, Ulusal İstihbarat Konseyi’nde (NIC) iki üst düzey yetkiliyi görevden aldı.

Terör örgütünün bildirgesinde toplumun en çok rahatsız olduğu nokta: Türklerin ‘varolma’ sorunu

Türkiye’de PKK, 40 yıldır şiddet eylemleri yapıyor. Can acıtıcı bu dönem, Türklerin de Kürtlerin de birlikte yaşama isteğini engelleyemedi. Sorunun “hak ve özgürlükler” noktasında silahsız tartışılması en çok istenen durum.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu müjdeyi duyurdu: Türk dünyasının ortak alfabesi raflarda yerini alıyor

Türk Devletler teşkilatının aldığı karar doğrultusunda ortak alfabe hususunda somut adımlar atılmaya başlanmıştı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, bu konuda yaşanan gelişmeyi ise ‘müjde’ diyerek kamuoyu ile paylaştı. Zorlu, ortak alfabeyle basılı kitaplar serisi bu yıl içinde Türk Dünyası Yayıncılarına ve okurlarına sunulacağını söyledi. Öte yandan Zorlu, dijital kuşatmaya dikkati çekerek Türkçenin her türlü tehdide karşı bir ve beraberce korunması gerektiğini de belirtti.