Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Migren Hastalığı ve İlginç Tedavi Yöntemleri

İngiltere ve Türkiye’de milyonlarca insanı etkileyen, kesin tedavisi olmayan migren hastalığı gün geçtikçe daha fazla insanın hayat kalitesini düşürüyor. Bu rahatsızlık, ağrılarının şiddeti ve süresiyle insanların günlük hayatlarını, iş performanslarını ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle, migren hastaları her yeni yöntemi denemekten çekinmiyor.

“McMigren Menüsü” Adlı Yeni Bir Yöntem

Son günlerde TikTok platformunda popüler hale gelen ve “McMigren Menüsü” olarak bilinen ilginç bir yöntem, migren hastalarının dikkatini çekmeyi başardı. Bu menüye göre, normal bir kola ile tuzlu patates kızartması tüketmek migren ağrılarını hafifletebileceği iddia ediliyor. Birçok migren hastası, bu menünün ağrılarını azalttığını belirterek deneyimlerini video paylaşımlarıyla yayınlıyor.

İngiltere’nin Oxfordshire bölgesinde yaşayan Nick Cook da bu yöntemi deneyenlerden biri. Günde beş gün çalışan Cook, migren atağı yaşadığı zamanlarda kola içmenin bazen ağrılarını hafiflettiğini fark ettiğini söylüyor. Ancak Cook, bu yöntemin ilaçların yerini tutamayacağını vurgulayarak, “Bu hastalıkla yaşayanlar her şeyi denemekten çekinmiyorlar” diyor.

Tuz, Şeker ve Kafein İçeren Yiyecekler Geçici Rahatlama Sağlayabilir

Migren ağrılarıyla mücadele eden 27 yaşındaki Kayleigh Webster, patates kızartmasındaki tuzun migren atağını yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak Webster, bu tür yöntemlerin kesin bir tedavi olmadığının altını çizerek, “Migren karmaşık bir beyin hastalığıdır” diyor.

Uzmanlar, kafein ve tuz gibi maddelerin sinir sistemini etkileyebileceğini kabul ediyor ancak bu tür gıdaların düzenli olarak tedavi amaçlı kullanılmasının riskli olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Uzmanlar Ne Diyor?

Migren Vakfı’ndan Aile Hekimi Dr. Kay Kennis, kafedeki kafeinin bazı insanlarda ağrıyı hafifletebileceğini ancak bu yöntemin kesin bir tedavi olmadığını belirtiyor. Kennis, ayrıca fast food ürünlerinde bulunan yüksek miktardaki tiramin maddesinin migren atağını tetikleyebileceğini vurguluyor. Uzmanlar, bu nedenle işlenmiş gıdaların dikkatli tüketilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Bilimsel Gelişmeler ve Yeni İlaçlar

Migren üzerine çalışan nörolog Prof. Peter Goadsby, migren araştırmalarına son yıllarda daha fazla fon ayrıldığını ve yeni ilaçların geliştirilmekte olduğunu belirtiyor. Goadsby, özellikle “gepant” adı verilen yeni ilaçların ağrı sinyallerini bloke ederek migren atağını önceden durdurabileceğine dikkat çekiyor.

Goadsby, yaşam tarzı değişikliklerinin de önemli olduğunu vurgulayarak, “Uygun uyarı işaretlerini tanıyın: esneme, halsizlik, mod değişiklikleri, tuz veya şeker isteği… Bu belirtileri hissettiğinizde vücudunuza kulak verin — TikTok’tan önce” diyor.

Migrenle Yaşam: Kısıtlı Bir Dünya

Migren hastalığıyla baş etmeye çalışan Nick Cook’un yaşamı, hastalığın günlük yaşam üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor. Cook, alkol tüketmediğini, güneşli havalarda bile güneş gözlüğü takmayı, seyahate çıktığında ise özel yastık, elma ve atıştırmalıkları yanında bulundurmayı tercih ettiğini dile getiriyor. “Bile aç kalmak migren atağını tetikleyebilir. Arkadaşlarım eğlenirken ben yatağıma çekilmek zorunda kalabilirim. Ancak bu benim hayat tarzım ve buna uygun şekilde yaşıyorum” diyor.

Related Posts

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamık oluyor

Son yıllarda dünya genelinde kızamık vakalarının artış gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, bu durumun aşısız çocuklar için büyük risk oluşturduğunu ifade etti. Prof. Güzel, virüsün çevrede saatlerce canlı kalabildiğini belirterek, “Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamığa yakalanıyor. Koruyuculuğu yüzde 97 olan aşı, bu hastalıktan korunmada en güçlü silahtır” dedi.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor