AB’den Türkiye’ye kötü haber: Gürcistan bile üye olacak ama…

Avrupa Birliği 2024 Genişleme Raporu ve Ülkelerin Durumu

Avrupa Birliği, 2024 yılı genişleme raporu ve ülkelere özgü ek raporları kamuoyuyla paylaştı.

30 Ekim tarihli rapor detaylarında, Türkiye’nin 34 yıl önce başvurduğu üyelik sürecine dair İngilizce 96 sayfalık bir bölüm bulunuyor ve tam üyelik için herhangi bir adımın atılmadığı belirtiliyor.

Ankara’da ilk AKP hükümeti döneminde gerçekleştirilen “AB’ye girişiyoruz” niteliğindeki havai fişek gösterisinin ardından, bir yıl sonra Türkiye’nin AB tam üyelik sürecinin dondurulduğu ortaya çıktı.

GÜRCİSTAN BİLE VAR TÜRKİYE YOK!

AB Komisyonu tarafından kabul edilen “Genişleme Paketi”nde Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Türkiye yer alıyor. Genişleme sürecinin her aday ülkenin performansına bağlı olduğu vurgulanırken, ülkelerin AB tam üyelik durumları raporda belirtilmiştir. Türkiye ile müzakerelerin askıya alındığı ve ne zaman yeniden başlayacağının belirsiz olduğu ifade edildi.

AB raporunda ülkelerin durumu şu şekilde değerlendirildi:

TÜRKİYE: Tam üyelik başvurusu 1987 yılında yapıldı. Ülke 1999’da aday ülke statüsü kazandı. Katılım müzakereleri 3 Ekim 2005’te başlasa da 2006 yılında askıya alındı. Yargı bağımsızlığı, temel haklar ve hukukun üstünlüğü konularında ciddi endişeler devam etmektedir. Bu konular, AB-Türkiye ilişkilerinde önemli bir rol oynamaktadır.

GÜRCİSTAN: Avrupa kıtasıyla sınırı bulunmayan Gürcistan, 3 Mart 2022’de üyelik başvurusunda bulundu. 14 Aralık 2023’te aday ülke statüsü kazandı. Kapsamlı seçim reformu ve seçim güvenliğinin sağlanması durumunda tam üyelik süreci başlayacaktır.

MOLDOVA: AB üyelik başvurusunu 3 Mart 2022’de yaptı. 14 Aralık 2023’te Avrupa Konseyi katılım müzakerelerinin başlatılmasına karar verdi. Süreç sorunsuz bir şekilde ilerlemektedir ve Komisyon, 2025 yılında müzakerelere başlamayı dört gözle beklemektedir.

UKRAYNA: Üyelik başvurusu 28 Şubat 2022’de yapıldı. 14 Aralık 2023’te Avrupa Konseyi katılım müzakerelerinin başlatılmasına karar verdi. Müktesebat süreci sorunsuz bir şekilde ilerlemektedir. Komisyon, 2025 yılında müzakerelerin başlamasını beklemektedir.

ARNAVUTLUK: 28 Nisan 2009’da başvuruda bulundu. Tarama süreci 2023 yılı sonunda tamamlandı. “Temel Unsurlar” kategorisi Ekim 2024’te açıldı. Komisyon, bu durumu memnuniyetle karşılamış ve AB odaklı reformların hızlandırılmasının önemine vurgu yapmıştır.

BOSNA-HERSEK: 15 Şubat 2016’da başvuruda bulundu. 15 Aralık 2022’de Konsey tarafından aday statüsü verildi. Mart 2024’te Avrupa Konseyi katılım müzakerelerini başlatma kararı aldı. Komisyon, müzakerelerin çerçevesini hazırlamaktadır.

KOSOVA: 15 Haziran 2022’de başvuruda bulundu. Ülke, AB ile ilgili reformları sürdürme çabasındadır. Kosova’nın hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğünü koruma çabalarını arttırması beklenmektedir ve vize serbestisinin 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girdiği belirtilmektedir.

KARADAĞ: 15 Aralık 2008’de üyeliğe başvurdu. Konsey, 17 Aralık 2010’da aday statüsünü verdi. 2024’te yapılan konferansta, Karadağ’ın hukukun üstünlüğüne ilişkin gerekli kriterleri karşıladığı teyit edildi ve ek fasılların kapatılması fırsatı sunuldu.

KUZEY MAKEDONYA: 22 Mart 2004’te başvurdu. Aralık 2005’te Konsey tarafından aday statüsü verildi. Katılım müzakereleri 19 Temmuz 2022’de başladı ve tüm AB müktesebatının taranması Aralık 2023’te tamamlandı.

SIRBİSTAN: Aralık 2009’da başvuruda bulundu ve 1 Mart 2012’de aday statüsü kazandı. Katılım müzakereleri 21 Ocak 2014’te başladı. Komisyon, Sırbistan’ın “rekabet gücü ve kapsayıcı büyüme” kriterlerini karşıladığı konusunda görüş belirtmiştir. Sırbistan’ın AB üyeliği için reform süreçlerini hızlandırması beklenmektedir.

Related Posts

Operasyonda dikkat çeken isim: Hayrettin Mermer,.. Hem parti kurucusu hem futbol takımı sponsoru

İtirafçı olan suç örgütü lideri Aziz İhsan Aktaş’ın iddialarının ardından bu sabah düzenlenen şafak operasyonlarında dikkat çeken bir isim gözaltına alındı. Sivasspor’un isim sponsoru EMS Yapı’nın sahibi Hayrettin Mermer, gözaltına alınan isimler arasında yer aldı. Mermer aynı zamanda Yavuz Ağıralioğlu’nun kurduğu Anahtar Parti’nin kurucu üyeleri arasında bulunuyor.

Gözaltı dalgası sonrası CHP MYK acil toplanıyor!

Adana, Antalya ve Adıyaman’da belediyelere yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında belediye başkanlarının gözaltına alınmasının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, saat: 10.30’da parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ile toplantı yapacağı öğrenildi.

İYİ Parti liderinden ‘CHP’ operasyonlarına tepki: ‘Patron çıldırdı!’

Aziz İhsan Aktaş suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Adana, Adıyaman ve Büyükçekmece belediyelerinden isimlerin de yer aldığı 10 kişi gözaltına alındı. Antalya’da ise ayrı bir rüşvet soruşturması kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında gözaltı kararı verildi.

Eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin, Demirtaş ziyaretini anlattı: Yeni çözüm sürecinde çözüm için “parlemento” vurgusu yaptı

Eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin, Demirtaş ziyaretini anlattı: Yeni çözüm sürecinde çözüm için “parlemento” vurgusu yaptı

İstanbul’da baba cinayeti: Oğlu kanlı eşyaları çöpe attı, anne evi temizledi

İstanbul Eyüpsultan’da tartışma sırasında Recep Kütükçü’yü bıçaklayarak öldürdükleri iddia edilen anne ve iki oğlu gözaltına alındı. Polisin yaptığı detaylı çalışmada ise olay sonrası şüphelilerin evdeki bazı eşyaları çöpe attıkları güvenlik kameralarına yansıdı.

Rusya – Azerbaycan gerilimi tırmanırken Azeri medyasından büyük iddia: Azerbaycan, Rusça’yı okullardan çıkartıyor

Azerbaycan’da eğitim dili Azerbaycanca ve İngilizce ile sınırlandırılıyor. Sosyal medyada paylaşılan bilgilere göre, Rusça eğitim veren okulların üç yıl içinde aşamalı olarak kapatılması planlanıyor. Üniversitelerde de 2025-2026 döneminden itibaren Rusça eğitim son bulacak. Resmî açıklama gelmese de velilere gönderilen mesajlar, sürecin başladığını gösteriyor.