Karadeniz’de petrol sızıntısı: Temizleme çalışmaları hakkında neler biliniyor?

Rusya’da Karadeniz’de Yaşanan Petrol Sızıntısı: Temizlik Çalışmaları Devam Ediyor

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, 15 Aralık’ta Karadeniz’de meydana gelen iki petrol tankerinin batması sonucu yaşanan petrol sızıntısının ardından, temizleme çalışmaları kapsamında 24 bin 300 metrekarelik bir alanın petrolden arındırıldığını duyurdu.

Yaklaşık 4 bin 800 metrekarelik kıyı şeridinin temizlendiği ve 14 bin 500 ton petrol atığının toplandığı belirtildi. Etkilenen bölgedeki nehir ağızlarını ve limanları korumak içinse bariyerler yerleştirildi.

Bakanlık, gemilerin sahibi Volgatransneft şirketinin iç sularda tehlikeli madde taşıma izninin olmadığını belirtti. Kerç Boğazı’ndaki durumu izlemeye devam ediyorlar.

Acil durum servisleri, tankerlerin yaklaşık 9 bin 200 ton yağ yakıt taşıdığını açıklamıştı. TASS’a göre 10 binden fazla personelin katılımıyla temizlik çalışmaları sürüyor.

Rusya Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Alexander Kozlov, petrolle kirlenmiş 14 bin ton kumun çıkarıldığını ve petrol tarafından kirletilmiş toprak hacminin 200 bin tona kadar ulaşabileceğini bildirdi.

Deniz Kazası ve Sızıntı

15 Aralık’ta Karadeniz’de meydana gelen iki Rus petrol tankerinin ağır hasar görmesi sonucu petrol sızıntısı yaşandığı açıklanmıştı. Olay, Karadeniz ile Azak Denizi’ni birleştiren Kerç Boğazı’nda meydana geldi. Rusya’nın Deniz ve İç Su Taşımacılığı Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bugün Karadeniz’deki bir fırtına sonucu Volgoneft 212 ve Volgoneft 239 adlı iki tanker battı” denildi.

Açıklamada gemilerde toplam 29 mürettebatın bulunduğu ve bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Diğer kişiler kurtarıldı. Rusya Güney Ulaştırma Savcılığı tarafından yayımlanan görüntülerde, tankerlerden birinin şiddetli fırtına nedeniyle ikiye bölünerek battığı ve suda petrol izlerinin olduğu görülüyor.

BBC Rusça’ya konuşan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Volgoneft 212’den 11 denizcinin hastaneye kaldırıldığını ve ikisinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Yaralanmış mürettebatın tamamının hipotermi geçirdiği belirtildi.

İkinci tanker Volgoneft 239’da ise 14 mürettebat üyesinin bulunduğu ve mürettebatın tahliyesinin “olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendiği” açıklandı.

Çevresel Etkiler ve Tedbirler

Greenpeace’in Araştırma Laboratuvarları Direktörü Paul Johnson, sızıntının rüzgar ve akıntılar nedeniyle kontrol altına alınmasının zor olacağını öngördü. Greenpeace, 8 bin ton petrol sızması durumunda Karadeniz’deki en büyük insan kaynaklı felaketlerden biri olacağını belirtti.

Kerç Boğazı’nın çevresinde onlarca kilometrelik kıyı şeridini kirleten 2007 yılındaki bir petrol sızıntısı hatırlatıldı. Rusya, olay sonrası çevre üzerindeki etkileri azaltmak için gerekli önlemleri almaya çağrıldı. Kerç Boğazı, Rusya’nın önemli ihracat yollarından biri olmasının yanı sıra ham petrol ve doğalgaz taşımak için de kullanılıyor.

Rusya’nın Uluslararası yaptırımları atlatmak için “hayalet tanker filosu” kullanma suçlamaları bulunuyor. Analist Michelle Bockmann, batan tankerlerin bu filoya ait olmadığını belirtti.

Related Posts

Karısının sosyal medyadan canlı yayın yaptığı kişiye saldırdı

Kağıthane’de, 8 Temmuz Salı günü Merkez Mahallesi Bağlar Caddesi’nde yaşanan olayda, Bülent B. (34), iddiaya göre eski eşiyle sosyal medyada canlı yayın yapan Taner A.’ya bıçakla saldırdı. Kavgayı ayırmaya çalışan bir kişi bıçaklanarak yaralandı.

En zengin 4 Afrikalının servetinin yüzde 1’i kıtanın tüm sorunlarını çözebilir

Afrika kıtası yoksullukla boğuşuyor. Ancak sorun fakirlikte değil zenginlikte. IMF’nin Nisan 2024 Dünya Ekonomik Görünümü raporundaki verilerine göre, ülkelerin kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) göz önünde bulundurulduğunda …

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani’den Trump açıklaması: Sırbistan’ın saldırmasını engelledi

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Sırbistan’ın yakın zamanda ülkesine saldırmasını ABD Başkanı Donald Trump’ın katılımıyla engellendiğinden emin olduğunu söyledi.

Özgür Özel’den Osman Gökçek’e tepki: Senin kursağından geçen her lokmada şaibe var utanmadan millete laf ediyor, bozuk tohum!

Özgür Özel’den Osman Gökçek’e tepki: Senin kursağından geçen her lokmada şaibe var utanmadan millete laf ediyor, bozuk tohum!

Öcalan’ın videolu mesajına terör örgütünden yanıt: ‘Somut adım atılmamış olsa da…’

Terör örgütü PKK lideri Öcalan’ın videolu mesajına ilişkin silah bırakması beklenen terör örgütünden açıklama geldi.

Mansur Yavaş’tan ‘tahliye’ çağrısı: ‘Murat Çalık ölürse, bunun adı tasarlayarak cinayettir!’

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, sağlık sorunları yaşamasına rağmen cezaevinde tutulan Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın serbest bırakılması çağrısını yineledi. Yavaş, “Öldükten sonra tutuklu yargılayamazsınız. Geri de getiremezsiniz. Onu hemen bırakın. Murat Çalık ölürse, bunun adı cinayettir. Tasarlayarak cinayettir. Bir an evvel tahliye etsinler” dedi.