Önce yavaşladı şimdi de şekli değişiyor! Deprem dalgaları büyük gizemi çözdü

Nature Geoscience’ta yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, 1991 ile 2023 yılları arasındaki deprem verileri, iç çekirdeğin zamanla değişen bir “morfolojiye” sahip olduğunu ortaya çıkardı.

DAHA YAVAŞ BİR DÖNÜŞ

Aylar önce yapılan bir çalışma, Dünya’nın iç çekirdeğinin yavaşladığını gösterirken, şimdi aynı ekip büyük bir sürprizi daha gözler önüne serdi: Çekirdeğin şekli de değişiyor!

Güney Kaliforniya Üniversitesi liderliğindeki araştırma ekibi, 1991-2023 arasındaki deprem verilerini analiz ederek, yüzeydeki deformasyonları rotasyonel değişikliklerden ayırmayı başardı. Ortaya çıkan sonuçlar, çekirdeğin “iç yüzeyinin” yukarı-aşağı hareket ederek veya heyelan benzeri kaymalarla farklı formlar aldığını işaret ediyor.

DEPREM DALGALARI İPUÇLARI VERDİ

Bu şekil değişimini kanıtlamak için bilim insanları, Güney Atlantik’teki Güney Sandwich Adaları yakınlarında meydana gelen depremlerden elde edilen PKIKP dalgalarını inceledi. Toplamda 168 dalga çifti üzerinde gerçekleştirilen karşılaştırmalar, iç çekirdeğin zamana bağlı olarak farklı şekiller alabildiğini gösterdi. Bilim insanlarının tahminine göre, sıvı dış çekirdek, iç çekirdeğe karşı bir basınç uygulayarak bu kısmi deformasyonlara neden oluyor.

DEMİR VE NİKELİN SIR DOLU DANSI

Yaklaşık 1.221 kilometre yarıçapa sahip, ağırlıklı olarak demir ve nikelden oluşan katı bir yapıya sahip olan iç çekirdek, adeta gezegenimizin kalbi konumunda. Ancak doğrudan gözlem yapmak imkânsız olduğu için tüm sırlarını, sadece deprem dalgalarının verdiği ipuçlarıyla açığa çıkarabiliyoruz.

Araştırmanın başyazarlarından John Vidale, elde ettikleri bulguların “iç çekirdeğin yüzeyinin yukarı-aşağı hareket etmesi ya da heyelan benzeri kaymalar yaşaması” şeklinde yorumlandığını söylüyor.

Related Posts

Microsoft’tan kritik uyarı: “Hemen güncelleyin”

Microsoft’un güvenlik, performans ve kararlılık açısından en güçlü işletim sistemi olarak lanse ettiği Windows 11, sonunda Windows 10 ile pazar payında başa baş geldi. Statcounter’ın Haziran sonu verilerine göre, her iki sistemin kullanımı arasında …

BYD fabrika kurmaktan vazgeçti

Küresel belirsizliklerin artmasıyla birlikte yatırımlar askıya alınmaya başlandı. Çin’deki en büyük elektrikli araç üreticisi olan BYD, Meksika’ya büyük bir fabrika kurma planlarını iptal etti.

DJI, yeni kargo drone’u FlyCat 100’ü tanıttı! 80 kilogram’a kadar yük taşıyabiliyor

DJI zorlu şartlarda kullanılmak üzere 80 kg’a kadar yük taşıyabilen yeni drone’unu tanıttı. Cihaz şu an Çin’de satışta ancak küresel satışları da yakında başlayacak.

WhatsApp bu sefer de Amerika Temsilciler Meclisi’nde yasaklandı

İran – İsrail savaşında sık sık yasaklamalar ile gündeme gelen WhatsApp’a bir yasaklama haberi de Amerika’dan geldi.

BTK yerli çip raporu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel çip ihtiyacının artmasıyla birlikte, Türkiye de bu stratejik alanda uzun vadeli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu doğrultuda “Çip Endüstrisi ve Haberleşme …

TEKNOFEST Takımları ABD’deki model uydu yarışmasına damga vurdu

ABD’de gerçekleştirilen uluslararası CanSat Model Uydu Tasarım ve Fırlatma Yarışması’nda TEKNOFEST takımları önemli dereceler elde etti. Gazi Üniversitesi’nden Apastron takımı yarışmayı ikinci sırada tamamlarken, Çankaya Üniversitesi’nden CanBEE takımı dördüncülüğü elde etti.